Nagietek to jeden z najszlachetniejszych kwiatów jadalnych. Ma zastosowanie w sztuce kulinarnej, ziołolecznictwie oraz kosmetyce. Podobnie jak szafran, nadaje daniom wyjątkowego smaku, szlachetności i koloru.
Płatki nagietka stosuje się jako dodatek do zup, sosów i dań z makaronu. Nie należy jednak przesadzać, ponieważ są esencjonalne i nadają potrawom pikantny smak - użycie zbyt dużej ilości może pozostawić lekko cierpki, goryczkowaty posmak. Dodane do zupy zabarwią ją na żółto. Dla ożywienia koloru można je też wymieszać z liśćmi sałaty. Na odrębnej aukcji sprzedajemy same płatki nagietka, które są tańsze i częściej używane w celach leczniczych w formie herbatek.
Płatki nagietka mają te same właściwości co pełne kwiaty, na ich bazie można przyrządzić nalewki, herbatki i napary. Zawierają saponiny, karotenoidy, flawonoidy, kumaryny, olejek eteryczny, związki śluzowe, gorycze. Pobudzają wydzielanie żółci, zwiększają ilość wydalanego moczu i pomagają usuwać zbędne produkty przemiany materii.
- 100% CZYSTE PŁATKI NAGIETKA
- BEZ ŻADNYCH DOMIESZEK
- ORYGINALNE
W kuchni kwiatów nagietka używa się do dekoracji potraw, a samych płatków jako dodatek do ryżu, sosów, ryb, zup mięsnych, sera, jogurtu, napojów mlecznych, ciast. Nadają potrawom lekko pikantnego smaku i leciutko barwią je na szafranowy kolor.
Nagietek zawiera m.in. barwniki flawonoidowe i karotenoidowe, ślady olejku lotnego, sole mineralne (miedź, magnez, tlenek wapnia, potas, sód, żelazo, mangan, cynk), saponiny, związki żywiczne, śluz, związki goryczkowe i inne czynne substancje.
Dzięki temu ma działanie przeciwzapalne, żółciopędne, moczopędne, rozkurczowe, uspokajające, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, przeciwrzęsistkowe, przeciwbakteryjne, lekko napotne, lekko przeciwkrwotoczne, odtruwające, przeciwwysiękowe; reguluje pracę serca, przemianę materii i wypróżnienia; reguluje miesiączkowanie; pobudza wydzielanie śliny, soku żołądkowego i jelitowego, pobudza apetyt, przyśpiesza trawienie i wchłanianie mleczka pokarmowego; przyśpiesza gojenie się ran i naskórnikowanie.
Sos nagietkowy do makaronu:
Składniki: 1,5 szkl. mleka, 1 duża cebula (pokroić na ćwiartki), 4 łyżki stołowe płatków nagietka, 2 duże marchewki (rozkrojona podłużnie na kilka części), liść laurowy, 125g masła, 3/4 szklanki tartego żółtego sera, sól, pieprz, 250g kolorowego makaronu;
Przygotowanie: mleko, cebulę, płatki nagietka, marchew, liść laurowy gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok.10-15 minut. Przecedzić przez sito do garnka, odłożyć na bok marchewkę i cebulę. Stopić w rondelku masło, dodać 2 łyżeczki mąki, ciągle mieszając. Do tak przyrządzonej zasmażki dodać przecedzony płyn i gotować aż powstanie gładki sos. Przetrzeć przez sito cebulę i marchew. Dodać do sosu. Posolić i popieprzyć.
Makaron gotować krótko; ma być lekko twardawy (al dente). Podawać polany sosem.
.
1 sztuka "Kup teraz!" = 1 opakowanie 10g
Sposób pakowania: opakowania typu doypack z zamknięciem strunowym, mające certyfikowaną zgodność do kontaktu z żywnością. Praktyczne i wygodne, w odróżnieniu od zwykłych woreczków strunowych mają stabilną podstawę umożliwiającą pionizację. Atrakcyjne wizualnie.
Produkt sprzedawany na tej aukcji pochodzi z linii PREMIUM. Wersja PREMIUM produktu oznacza:
- pochodzenie z najświeższych dostaw, co gwarantuje minium 1 rok przydatności produktu od momentu zakupu (pod warunkiem odpowiedniego przechowywania);
- brak chemicznego pakowania, które konserwuje produkt kosztem jego właściwości zdrowotnych;
- najlepszą jakość produktu dostępną w tym przedziale cenowym;
- brak konserwantów (chyba, że są wyraźnie zaznaczone w składzie produktu);
- produkty o niskiej zawartości dodatków (takich, jak cukier czy sól), ich poziom jest minimalny i służy jedynie do wyważenia smaku (wielu producentów stosuje sól/cukier w dużych ilościach, aby obniżyć cenę produktów, my NIE STOSUJEMY tych zabiegów)