Płatki drożdżowe nieaktywne 200g
Czysty skład
Płatki drożdżowe nieaktywne
Co to są płatki drożdżowe NIEAKTYWNE?
To drożdże, które nie mogą fermentować – a więc nieaktywne biologicznie. To bardzo ważne, ponieważ w stanie aktywnym, spożycie drożdży może powodować wzdęcia czy nieprzyjemne uczucie pełności. Jednak produkt, który nie będzie fermentował w żołądku i jelitach, nie grozi takimi problemami.
Jak smakują?
Kojarzymy go najczęściej z glutaminianem sodu, po części trafnie, ponieważ to właśnie kwas glutaminowy jest jego źródłem. Opisywana przez nas przyprawa nie zawiera jednak w swoim składzie sodu, dzięki czemu jest nie tylko znacznie zdrowsza, ale także bezpieczna dla osób z nadciśnieniem. Wykorzystane w potrawach, płatki drożdżowe nadają im smakowitej nuty serowej.
W jakim celu się je stosuje?
Przyprawa ta jest świetnym zagęszczaczem do zup i sosów – sprawdza się lepiej, niż mąka. Można także użyć jej jako panierki, zarówno samą, jak i z wymieszaną z innymi produktami, chociażby wiórkami kokosowymi. Witaminy B zawarte w płatkach drożdżowych są dość odporne na wysoką temperaturę, a ich ilość jest tak znaczna, że nawet po smażeniu pozostanie ich w produkcie bardzo dużo. Niestraszne tej przyprawie jest też pieczenie, więc można po nią sięgnąć, by wzbogacić smak pasztetów i pieczeni. Ponieważ płatki drożdżowe można jeść „na surowo”, czyli bez obróbki termicznej, warto dosypywać je do sałatek i surówek.
Zalety spożywania płatków drożdżowych
- mają wiele witamin i minerałów
- są bardzo odżywcze mimo niskiej zawartości tłuszczu
- bogate w witaminy z grupy B - odpowiedzialne za stan włosów, skóry i paznokci
- posiadają wiele cennych minerałów: miedzi, żelaza, magnezu, cynku, wapnia i chromu
Kraj pochodzenia: Francja