Płatki drożdżowe należą do grupy drożdży nieaktywnych, które dzięki swoim wartościom odżywczym będą się doskonale sprawdzały nie tylko w kuchennym zastosowaniu. Pożywką przy ich pozyskiwaniu jest pochodząca z melasy buraczanej lub trzcinowej glukoza. Po uzyskaniu odpowiedniej objętości drożdże ulegają dezaktywacji (niezbędna jest do tego wysoka temperatura). Dzięki niej są bezpieczne dla zdrowia, gdyż zdezaktywowane drożdże nie poddają się przerastaniu w organizmie.
W kuchni sprawdzą się przede wszystkim jako:
-alternatywa dla sera,
-zagęszczacz do zup i sosów,
-idealny dodatek smakowy do pasztetów i past warzywnych,
-posypka do ziemniaków lub sałatek,
-uzupełnienie dań makaronowych,
-alternatywę dla soli np. przy kanapkach,
-ciekawy dodatek do jogurtów, maślanek czy kefirów.
Płatki drożdżowe mogą być traktowane również jako wartościowy suplement diety. Wystarczy zjadać ich jedną łyżeczkę dziennie, obficie popijając wodą.Płatki drożdżowe należą do grupy drożdży nieaktywnych, które dzięki swoim wartościom odżywczym będą się doskonale sprawdzały nie tylko w kuchennym zastosowaniu. Pożywką przy ich pozyskiwaniu jest pochodząca z melasy buraczanej lub trzcinowej glukoza. Po uzyskaniu odpowiedniej objętości drożdże ulegają dezaktywacji (niezbędna jest do tego wysoka temperatura). Dzięki niej są bezpieczne dla zdrowia, gdyż zdezaktywowane drożdże nie poddają się przerastaniu w organizmie.
W kuchni sprawdzą się przede wszystkim jako:
-alternatywa dla sera,
-zagęszczacz do zup i sosów,
-idealny dodatek smakowy do pasztetów i past warzywnych,
-posypka do ziemniaków lub sałatek,
-uzupełnienie dań makaronowych,
-alternatywę dla soli np. przy kanapkach,
-ciekawy dodatek do jogurtów, maślanek czy kefirów.
Płatki drożdżowe mogą być traktowane również jako wartościowy suplement diety. Wystarczy zjadać ich jedną łyżeczkę dziennie, obficie popijając wodą.