Płatki drożdżowe cieszą się rosnącą popularnością szczególnie wśród wegan i wegetarian, jak również znawców zdrowego żywienia. Niniejszy produkt jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu szereg cennych witamin i minerałów, które są niezbędne dla zachowania pełnego zdrowia. Ponadto, płatki drożdżowe są nie tylko składnikiem ciast, czy innych wyrobów drożdżowych, ale również nadają one niezwykłych walorów smakowych licznym potrawom. Doskonale sprawdzić się mogą w roli zdrowego zagęszczacza do zup i sosów.
W ich składzie znajdziemy zarówno spore ilości białka, błonnika, jak również wartościowych węglowodanów. Dzięki zawartości białka, płatki drożdżowe dostarczają zestawu pełnowartościowych protein, które niezbędne są w diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Ze względu na bogatą zawartość błonnika, spożywanie niniejszego produktu może przyczynić się do wzmożenia perystaltyki jelit, jak również wyposażenia mikroflory bakteryjnej w prozdrowotne szczepy bakterii, które przyczyniają się między innymi do zmniejszenia zdolności rozwojowych bakterii gnilnych, odpowiedzialnych za liczne nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Warto również wiedzieć, że nieaktywne płatki drożdżowe są w stanie dostarczyć do naszego organizmu kompleks witamin z grupy B. Tym samym, wprowadzenie niniejszego produktu do zdrowej diety jest w stanie wspomóc funkcjonowanie układu nerwowego, jak również wyraźnie poprawić kondycję naszych włosów, skóry i paznokci. Ponadto, płatki drożdżowe zapewniają spore ilości kwasu foliowego, o którego suplementacje szczególnie powinny dbać kobiety znajdujące się w okresie ciąży. Kwas foliowy przyczynia się bowiem do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej u dziecka, co tym samym zapobiega powstawaniu zaburzeń neurorozwojowych. Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia jest również zawarty w płatkach drożdżowych magnez, chrom oraz wapń. Ponadto, płatki drożdżowe, jako jeden z nielicznych produktów, są w stanie dostarczyć do naszego organizmu witaminę D. Dzięki temu, wprowadzenie ich do zdrowej diety przyczynia się do wzmocnienia odporności naszego organizmu, jak również zmniejszenia ryzyka wystąpienia osteoporozy w przyszłości.