Płatki drożdżowe nieaktywne co to jest? Jak je zjadać jak stosować?
Płatki drożdżowe są to drożdże nieaktywne. Główną zaletą płatków drożdżowych nieaktywnych są ich własności odżywcze i wartości mineralne jakie ze sobą niosą. Płatki drożdżowe produkowane są z drożdży jak sama ich nazwa podpowiada. Jednak drożdże te są nieaktywne, czyli nie rosną i nie urosną już więcej nie uaktywnią się w organizmie. Produkowane są z normalnych drożdży hodowanych na melasie trzcinowej a po osiągnięciu odpowiedniej dojrzałości są wyłączane, poprzez poddanie ich wysokiej temperaturze. W późniejszym etapie produkcji nadaje się im formę płatków.
Płatki drożdżowe charakteryzują się dość ciekawym smakiem, lekko słonawe przypominają smakiem ser parmezan z nutką orzechów.
Do czego używać płatki drożdżowe?
Najczęściej płatki drożdżowe stosowane są w kuchni jako substytut soli, więc stosujemy je jako przyprawę, sprawdzają się do przyprawiania kanapek z pomidorem, ale również do posypywania sałatek, ziemniaków, dań z makaronów. Płatki drożdżowe znajdują również zastosowanie przy zagęszczaniu zup i sosów.
Z czego zrobione są płatki drożdżowe?
Najbardziej wartościowe płatki drożdżowe zrobione są w 100% z drożdży, warto zwracać uwagę na składniki płatków drożdżowych, niektórzy producenci dodają do nich sól lub mąkę pszenną.
- MASA NETTO:: Masa netto: 1kg
- SKŁDNIKI:: Płatki drożdżowe są to w 100% nieaktywne drożdże w spłatkowanej formie
- KRAJ POCHODZENIA:: ESTONIA
- NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM:: Najlepiej spożyć przed końcem:01.2025
- WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100g:: Wartość Energetyczna: 1434 kJ / 342 kcal
- TŁUSZCZE:: Tłuszcz: 6,0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,3g
- WĘGLOWODANY:: Węglowodany: 32g,w tym cukry - 3,0g
- BIAŁKO:: Białko: 47g
- SÓL:: Sól: 0,18g
- BŁONNIK:: Błonnik: 22g
- KONSERWANTY:: Produkt Bez Konserwantów
- Wysyłaj do Empik Marketplace: Tak
- Klasa logistyczna EmpikPlace: brak klasy logistycznej
Suszone drożdże Francuskie.