Płatki dębowe mocno opiekane 50 g
Płatki dębowe - drobne cząstki drewna do aromatyzowania alkoholu. Najszlachetniejsze i najdroższe alkohole często długo leżakują w dębowych beczkach, dzięki nim zyskując odpowiedni smak i aromat, a także barwę. Płatki dębowe do idealna alternatywa dla tradycyjnych dębowych beczek.
- Do wszystkich alkoholi - płatki dębowe idealnie wzbogacą aromat win, nalewek, wódek, destylatów czy miodów pitnych. Wybitnie sprawdzą się do alkoholi typu koniak, Bourbon, brandy.
- Aromat i smak dębu, kawy i karmelu - płatki dębowe mocno opiekane nadadzą alkoholom głęboki smak i aromat dębowego drewna oraz nuty kawy i karmelu.
- Ciemno bursztynowa barwa alkoholu - płatki dębowe nadadzą bezbarwnym alkoholom piękny ciemno bursztynowy kolor.
- Produkt naturalnego pochodzenia - płatki produkowane są z francuskiej odmiany dębu.
- Efekt już po kilku tygodniach - stosowanie płatków jest bardzo proste, wystarczy dodać je do fermentującego lub gotowego alkoholu i pozostawić na 3-6 tygodni.
Przygotowujesz domowe trunki? Ich smak i aromat w prosty sposób wzbogacisz w pożądane taniny i nuty dębu dodając płatki dębowe. To najlepszy sposób na uzyskanie efektu dojrzewania jak w tradycyjnych beczkach dębowych.
Już po kilku tygodniach ciesz się smakiem wybornego wina, whisky czy koniaku.
Płatki dębowe mocno opiekane nadadzą Twoim trunkom aromat dębowej beczki, mielonej kawy i karmelu. Alkohol zyska ponadto piękną ciemno bursztynową barwę. A wszystko to w zaledwie kilka tygodni.
Przygotowanie domowej dębówki z użyciem płatków dębowych jest banalnie proste. A uzyskany efekt z pewnością Cię zaskoczy.
Sprzedawane w naszym sklepie płatki dębowe do aromatyzacji alkoholi pochodzą z najlepszej jakości francuskiej odmiany dębu.
Charakterystyka:
Surowiec: francuska odmiana dębu.
Rodzaj: Mocno palone
Aromat: beczki, mielonej kawy, karmelu
Dozowanie: 0,5-2 g/1 L
Masa netto: 50 g
Sposób użycia:
Wiórki dębowe dodaj do wybranego trunku w dawce 0,5-2 g na 1 L alkoholu na okres 3-6 tygodni. Dokładny czas kontaktu płatków z alkoholem warto dobrać indywidualnie na podstawie degustacji.
Kiedy stopień stężenia aromatu w trunku uznasz za odpowiedni, usuń z niego wiórki i ciesz się jego smakiem.
Wiórki dębowe możesz również wcześniej zalać alkoholem 70%, pozostawić do ekstrakcji na kilka dni, a następnie tak otrzymaną esencję dozować do wybranego trunku wedle uznania.
Masa netto: 50 g