Parametry:
- Barwa: średnio opiekane
- Rodzaj: płatki amerykańskie
Płatki dębowe Amerykańskie - średnio opiekane pozwalają uzyskać aromat dębowej beczki w piwie. Podnoszą ogólny charakter, bukiet i aromat win, wzmagają kolor, podkreślają owocowość win, dodają aromaty drzewne i ziemiste. W mniejszym stopniu dodają tanin do wina niż płatki lekko opiekane. Płatki amerykańskie produkowane są z białego dębu amerykańskiego Quercus Alba.
Płatki dzięki swojej małej powierzchni i całkowitemu zanurzeniu w alkoholu, dają wielokrotnie szybciej efekt organoleptyczny niż stosowanie beczki.
Dawkowanie:
+ wino: 2-5g/l na okres 1 miesiąca,
+ piwo: podczas cichej fermentacji (od 20g do 50g) nadadzą gotowemu piwu smak leżakowania w prawdziwej beczce.
Aby otrzymać ciekawsze rezultaty, możemy mieszać różne rodzaje płatków do jednego nastawu.
Płatki dębu amerykanskiego. Sprowadzane są bezpośrednio od jednego z największych producentów płatków dębowych w Europie.
Produkowane są z najlepszych odmian Amerykańskich Białych dębów wykorzystywanych w bednarstwie ( Quercus Alba ), rosnących w rejonach Virginia, Missouri, Kentucky i Ohio w USA.
Przed procesem produkcji, drzewo jest naturalnie sezonowane na otwartej przestrzeni przez minimum 18 miesięcy.
Biały dąb amerykański w porównaniu z dębem francuskim, posiada mniej tanin, nadaje winu więcej aromatów kokosowych i waniliowych. „Wykończenie” , odczucie dla podniebienia będzie wyraźniej słodsze.
Saszetka doypack:
- Perforacja laserowa
Laserowo perforowana linia – wraz z Easy Open umożliwia łatwe otwarcie opakowania w linii prostej.
- Zipper
Otwarcie strunowe umożliwiające wielokrotne otwarcie i zamknięcie opakowania. Funkcjonalne w szczególności w przypadku produktów sypkich.
- Easy Open
Nacięcie ułatwiające otwieranie.