Miód w plastrach pszczelich - najbardziej naturalna i najzdrowsza forma miodu!
Rzadko oferowana i bardzo poszukiwana przez prawdziwych koneserów.
Waga netto 880 gr
Ramka nadstawkowa, ul „Warszawski zwykły” (brązowy nalot na ramce to propolis, który służy pszczołom jako materiał uszczelniający i dezynfekujący)
Zapakowana w minitransporterke
Miód wielokwiatowy letni, 2019 r
Pasieka "Nadwiślańska".
Numer weterynaryjny 14625254
Dla zdrowia miód jest lepszy w plastrach! Dlaczego?
W ostatnich latach na świecie coraz bardziej popularnym staje się spożywanie tak zwanego "Honeycomb", miodu w takiej formie, w jakiej został wyprodukowany przez pszczoły - w komórkach plastra, bez żadnego przerobienia. Składa się na to wiele przyczyn:
- aktywność biologiczna miodu zależy od enzymów, hormonów, witamin, mikroelementów. Substancje te są bardzo wrażliwe na odwirowanie, nagrzewanie, kontakt z metalami i powietrzem, niewłaściwe przechowywanie. Odwirowanie miodu z komórek plastra powoduje, że on stopniowe traci swoje właściwości zdrowotne. Miód w plastrze jest hermetycznie zapakowany pszczołami, znajduję się w sterylnych warunkach i nie traci wysokiej aktywności biologicznej przez wiele lat.
- miód zasklepiony przez pszczoły jest dojrzały,100% naturalny i jego nie da się sfałszować
- w porównaniu z miodem w klasycznej postaci, zawiera on większą ilość pyłku kwiatowego oraz propolisu.
- w tej formie ma maksymalną aktywność biologiczną dlatego skutecznie wzmacnia osłabiony organizm, wspiera terapie wielu chorób, dobrze współpracuje z lekami, przyspiesza regenerację organizmu po chorobie
- antywirusowe właściwości miodu w plastrach wspomagają leczenie przeziębień
- miód w plastrach daje dużo energii sportowcom na treningach i współzawodach
- pomaga szybko regenerować organizm po wyczerpującym wysiłku
- dobrze stymuluje pracę mózgu, polepsza pamięć i koncentrację uwagi
- zwiększa odporność
Miód w plastrach lubią dzieci. Dając dziecku rano kawałek miodu w plastrze,
ochronisz go przed infekcjami i zwiększysz jego zdolność uczenia się
- jest dobrym środkiem nasennym, nieduży kawałek przed snem daje "słodki" sen na całą noc
- mimo tego, że jest kaloryczny, przydatny jest przy odchudzaniu. Żucie małego kawałka skutecznie gasi apetyt i ogranicza ilość pożywienia
- jest szczególnie przydatny dla jamy ustnej. Wosk z plastra oczyszcza zęby z nalotu, wzmacnia dziąsła i wspomaga zapobieganie parodontozie. Podczas żucia kawałka woskowych komórek wypełnionych bursztynową słodkością uwalniane są setki substancji czynnych. Dzięki temu śluzówka jamy ustnej jest dezynfekowana, mikropęknięcia goją się szybciej, likwiduje się zapalenie dziąseł. Ponadto ruchy mechaniczne podczas żucia wosku są masażem, który poprawia przepływ krwi. Żucie plastra miodu jest dobrym środkiem na próchnicę, choroby przyzębia i zapalenie jamy ustnej.
Plaster miodu wykroić z ramki i przechowywać w szklanym pojemniku z pokrywką w temperaturze pokojowej (Nie wkładać do lodówki !).
Miód nie może być podgrzewany więcej niż 40 stopni, ponieważ pojawiają się w nim substancje toksyczne.
Nigdy nie wkładaj miodu do gorących napojów!
Jak jeść miód w plastrach?
"Spożywanie miodu w plastrze polega na wykrojeniu niewielkiego kawałka plastra z ula i wyzuciu zawartego w nim miodu. Pozostały wosk wypluć, (choć jego ewentualne spożycie nie jest szkodliwe - po prostu wosk nie ma smaku, i nie jest przyswajany przez organizm). Jest to najprostsza i najstarsza forma jedzenia miodu". (tradycjamiodu.pl)
Szukasz pomysłu na prezent?
Plaster miodu to dobry wybór. Podaruj bliskim zdrowie!
"Jedz synu miód, bo jest dobry i przedłuży dni twego żywota". (Król Salomon, Stary Testament)
P.S. W takiej formie miód był używany w czasach starożytnych, pomagał chronić młodość urodę i zdrowie. Teraz też jest bardzo ceniony (patrz "Honey comb" w Google) Jego cena 100 -250 zł/kg. Polacy tradycyjnie używają miód wirowany 25 - 40 zł /kg. Różnica w cenie wskazuje na różnice jakości miodu i jego wartości dla zdrowia. Tradycja odwirowania miodu powstała nie tak dawno. Wirówki miodu - miodarki pojawili się w 1865 r. Cukier wtedy był rzadkością i kosztował znacznie drożej miodu. Za pomocą miodarki zdobywali miód płynny i przerabiali na cukier. Pózniej sytuacja zmieniła się ale używać miód wirowany było wygodniej i tradycja pozostała. Niestety wygoda wygrała, zdrowie przegrało