PROMOCJA, DATA WAŻNOŚCI 30.03.2021
Składniki: ziarno pszenicy płaskurki*
*z rolnictwa ekologicznego
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 1274 kJ / 304 kcal
- Tłuszcz: 2,00g
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,50g
- Węglowodany: 61,00g
- - w tym cukry: 1,60g
- Błonnik: 9,60g
- Białko: 13,00g
- Sól:0,0004g*
*Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Producent:
"Walory zdrowotne płaskurki
Płaskurka zawiera bardzo dużo białka i składników mineralnych, które mogą nadać produktom z tego ziarna ciemniejszą barwę. Ziarno płaskurki zawiera większe ilości błonnika pokarmowego i β-glukanów (węglowodanów), które redukują poziom cholesterolu we krwi i równoważą poziom glukozy we krwi, chroniąc przed cukrzycą typu 2. Uważa się także, że regularne spożywanie zapobiega powstawaniu nowotworów układu pokarmowego. Ziarna płaskurki rozgrzewają organizm tym samym wspomagając krążenie i zwiększając odporność. Płaskurką można śmiało zastąpić inne zboża takie jak zwykła pszenica czy orkisz. Z płaskurki można zrobić pyszną mąkę, płatki, kaszkę i makarony. Całe ziarna można używać po wcześniejszym kilkunastogodzinnym moczeniu a potem ugotowaniu – do sałatek, zup, past i innych potraw."