3 błędy, których nie należy popełniać, jeśli chodzi o Pizzoccheri
1. Nie nazywaj ich tagliatelle: format jest podobny, ale bardzo różny. Pizzoccheri są krótsze (około 7 cm) i mają grubszy płat niż klasyczne tagliatelle. Ponadto zawierają znaczną ilość mąki gryczanej.
2. Nie mylić ich z pizzoccheri z Chiavenna. Kiedy w dyscyplinie włączono wersję gnocchetto – która bardzo przypomina pizzoccheri z Valchiavenna – jako akceptowaną odmianę Pizzocchero della Valtellina, wybuchły wielkie dyskusje. Lepiej nie popełniać takiego błędu.
3. Przygotowując je, NIE używaj durszlaka. Pizzoccheri są delikatne i wymagają dużej staranności na każdym etapie gotowania. Ponieważ w cieście nie ma jajek, łatwo się rozpadają, dlatego lepiej jest używać łyżki cedzakowej zamiast durszlaka.
27/08/2024