Mieszanka do wypieku - Pizza (ciasto) 500g
Masa netto: 500 g
Składniki: mąka pszenna typ 550 (96,7%), gluten pszenny, sól, cukier.
Może zawierać nasiona sezamu, mleko, soję, orzechy oraz orzeszki ziemne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Wyprodukowane przez:
POLSKIE MŁYNY Sp. z o.o.
WARTOŚĆ ODZYWCZA w 100 g produktu
- Wartość energetyczna 1442 kJ/ 340 kcal
- Tłuszcz 1,6 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g
- Węglowodany 70 g
- w tym cukry 1,9 g
- Błonnik 2,1 g
- Białko 11 g
- Sól 1,4 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA GRUBEGO I CIENKIEGO
Ciasto Grube
- Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 15 g mieszanki na pizzę
- 50 ml wody
Wymieszać wszystkie składniki, odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.
- Ciasto:
- rozczyn
- 30 g oliwy z oliwek
- pozostała część mieszanki
- 250 ml wody
Wszystkie składniki wymieszać łyżką w misce, następnie wyrabiać ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 15 min. Wyrabiać ponownie do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować 2 kule, ułożyć je w obsypanej mąką misce, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2–24 godz.
- Pizza:
Po 2 – 24 godz. kule rozwałkować do średnicy 30 cm. Przełożyć do wysmarowanej obficie oliwą okrągłej blaszki o wymiarach 30x2,5 cm. Posmarować wierzch placka oliwą i odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40-60 min. Po wyrośnięciu posmarować sosem pomidorowym, nałożyć ser i resztę składników. Piec w temp. 2400C przez 12-14 min.
Ciasto cienkie
Przygotowanie jak do ciasta grubego.
Pizza:
Po 2-24 godz. kule rozwałkować do średnicy 30 cm. Przełożyć na blachę do pieczenia. Posmarować sosem pomidorowym, nałożyć ser i resztę składników. Piec w temp 2400C przez 12-14 min