Palarnia PIXEL to nasze wielkie marzenie, które wreszcie stało się rzeczywistością w 2022 roku. Jesteśmy zafascynowani kawą z segmentu speciality — to dla nas nie tylko napój, ale prawdziwe dzieło sztuki. Nasze ziarna są wyselekcjonowane z najwyższą starannością i otrzymują najwyższe noty w międzynarodowej skali SCA (Specialty Coffee Association).
W ofercie mamy ziarna z całego świata, których próbki przed dodaniem do naszej oferty, dokładnie testujemy. Wypalamy je i sprawdzamy, czy kawa spełnia nasze wysokie standardy. Kiedy wybierzemy już tę idealną, zamawiamy zielone ziarno, które pielęgnujemy z miłością i pasją, aby zapewnić najwyższą jakość naszego produktu.
Jesteśmy dumni z naszej polskiej produkcji i wspieramy lokalnych producentów. Nasz piec SR15 polskiej marki Coffed, to prawdziwy "gazowy potwór", który pozwala nam dokładnie kontrolować proces palenia. Nasi pracownicy — Justyna, Kuba i Paweł — to prawdziwi mistrzowie w swoim fachu i dbają o to, aby każde ziarno było perfekcyjne, pełne aromatu i głębi smaku.
W naszych żyłach płynie nie krew, a kawa!
Fruity Espresso
Region, w którym znajdują się plantacje kawy Cameroon Boyo położone są na wysokościach 1 500-2 100 m n.p.m. Jest to bogaty w substancje odżywcze obszar gór wulkanicznych, położonych w strefie równikowej. Co czyni kawę Cameroon Boyo wyjątkową, to zarówno botaniczna odmiana arabiki zwana Java Blue Mountain, jak również dogodne warunki klimatyczne, które stwarzają idealne środowisko do wzrostu dorodnych krzewów kawy.
Okres kwitnięcia kawy zbiega się z pierwszymi opadami deszczu, który dodatkowo zasila krzewy składnikami odżywczymi płynącymi ze zboczy gór. Jest to bardzo ważny moment dla wzrostu i uprawy kawowca, gdyż właśnie wtedy zawiązują się młode owoce kawy. Gdy owoce zaczynają dojrzewać, w Kamerunie rozpoczyna się pora sucha. W jaskrawym słońcu owoce kawy szybko wysychają, uzyskując optymalną zawartość cukru. Kawa Boyo uprawiana jest w sposób naturalny, bez użycia środków chemicznych, obrabiana i sortowana ręcznie.
Jak smakuje?
W kawie tej na pierwszy plan wybijają się słodko-kwaśne nuty czerwonych owoców i agrestu przełamane lekką goryczką ciemnej czekolady. Na pewno nie będziesz mógł przejść obok takiego połączenia obojętnie!
Jak wypalamy kawy?
Nasze kawy palimy według standardu SCA, czyli średnio. Takie palenie sprawia, że ziarna po otwarciu torebki są matowe, suche i lekko brązowe. Średni stopień palenia pozwala na zamknięcie wszystkich olejków w ziarnie i podkreślenie wyjątkowych cech naszych kaw. Jest to istotna różnica między kawami z palarni a kawami z marketu, które są palone na tyle ciemno, aby ukryć wszelkie defekty ziaren. My nic nie ukrywamy i palimy tak, jak lubimy, czyli smacznie!
Jak zaparzać?
Oto sprzęt, w którym nasza kawa po zaparzaniu zachwyca:
✅ Ekspres ciśnieniowy
✅ Kawiarka
✅ French Press
✅ Klasyczna zalewajka
W Pixel Coffee Roasters liczy się jakość
Kawę w naszej palarni wypalamy dwa razy w tygodniu, ponieważ zależny nam, aby nasi klienci mogli otrzymać najświeższy produkt. Wszystkie kawy są konfekcjonowane i pakowane ręcznie, aby zapewnić Wam doskonałą jakość i kawę niczym z najlepszej kawiarni!
Współpracujemy z wieloma dystrybutorami zielonych ziaren, dzięki czemu jesteśmy w stanie wyselekcjonować prawdziwe kawowe perełki. Zanim surowe ziarno trafi do naszej palarni, wykwalifikowani roasterzy oceniają kawę pod każdym względem, a także dobierają odpowiedni stopień palenia, aby wydobyć z ziaren to, co najlepsze.
Wypaliliśmy doskonałą kawę, ale co dalej? Zostawiamy ją na jeden dzień w przeznaczonych do tego pojemnikach, aby odgazowała, a następnie pakujemy ją w specjalne torebki z wbudowanym jednostronnym zaworkiem, który umożliwia pozbycie się z opakowania niechcianego dwutlenku węgla. Nasze torebki są także zaopatrzone w strunowe zamknięcie, które sprawia, że możesz cieszyć się doskonałym aromatem kawy, dopóki nie wyciągniesz z opakowania ostatniego ziarna :)