Palarnia PIXEL to nasze wielkie marzenie, które wreszcie stało się rzeczywistością w 2022 roku. Jesteśmy zafascynowani kawą z segmentu speciality — to dla nas nie tylko napój, ale prawdziwe dzieło sztuki. Nasze ziarna są wyselekcjonowane z najwyższą starannością i otrzymują najwyższe noty w międzynarodowej skali SCA (Specialty Coffee Association).
W ofercie mamy ziarna z całego świata, których próbki przed dodaniem do naszej oferty, dokładnie testujemy. Wypalamy je i sprawdzamy, czy kawa spełnia nasze wysokie standardy. Kiedy wybierzemy już tę idealną, zamawiamy zielone ziarno, które pielęgnujemy z miłością i pasją, aby zapewnić najwyższą jakość naszego produktu.
Jesteśmy dumni z naszej polskiej produkcji i wspieramy lokalnych producentów. Nasz piec SR15 polskiej marki Coffed, to prawdziwy "gazowy potwór", który pozwala nam dokładnie kontrolować proces palenia. Nasi pracownicy — Justyna, Kuba i Paweł — to prawdziwi mistrzowie w swoim fachu i dbają o to, aby każde ziarno było perfekcyjne, pełne aromatu i głębi smaku.
W naszych żyłach płynie nie krew, a kawa!
Espresso Royale
Nowe Espresso Royale to mieszanka arabiki z różnych regionów świata. Jej wyjątkowa zapachowa intensywność perfekcyjnie harmonizuje się z gamą aromatycznych składników: posmakiem czekolady, orzechów i karmelu. Wyjątkowy charakter mieszanki podkreśla długo pozostający posmak: delikatny, czekoladowy, czysty i dobrze zbalansowany.
Jak smakuje?
Espresso Royale zachwyca intensywnym body, doskonałym balansem i słodyczą, która jest wyższa niż w przypadku kultowego poprzednika. W kawie wyczuwalne są nuty czekolady, orzechów i karmelu.
Jak wypalamy kawy?
Nasze kawy palimy według standardu SCA, czyli średnio. Takie palenie sprawia, że ziarna po otwarciu torebki są matowe, suche i lekko brązowe. Średni stopień palenia pozwala na zamknięcie wszystkich olejków w ziarnie i podkreślenie wyjątkowych cech naszych kaw. Jest to istotna różnica między kawami z palarni a kawami z marketu, które są palone na tyle ciemno, aby ukryć wszelkie defekty ziaren. My nic nie ukrywamy i palimy tak, jak lubimy, czyli smacznie!
Jak zaparzać?
Oto sprzęt, w którym nasza kawa po zaparzaniu zachwyca:
✅ Ekspres ciśnieniowy
✅ Kawiarka
✅ French Press
✅ Klasyczna zalewajka
W Pixel Coffee Roasters liczy się jakość
Kawę w naszej palarni wypalamy dwa razy w tygodniu, ponieważ zależny nam, aby nasi klienci mogli otrzymać najświeższy produkt. Wszystkie kawy są konfekcjonowane i pakowane ręcznie, aby zapewnić Wam doskonałą jakość i kawę niczym z najlepszej kawiarni!
Współpracujemy z wieloma dystrybutorami zielonych ziaren, dzięki czemu jesteśmy w stanie wyselekcjonować prawdziwe kawowe perełki. Zanim surowe ziarno trafi do naszej palarni, wykwalifikowani roasterzy oceniają kawę pod każdym względem, a także dobierają odpowiedni stopień palenia, aby wydobyć z ziaren to, co najlepsze.
Wypaliliśmy doskonałą kawę, ale co dalej? Zostawiamy ją na jeden dzień w przeznaczonych do tego pojemnikach, aby odgazowała, a następnie pakujemy ją w specjalne torebki z wbudowanym jednostronnym zaworkiem, który umożliwia pozbycie się z opakowania niechcianego dwutlenku węgla. Nasze torebki są także zaopatrzone w strunowe zamknięcie, które sprawia, że możesz cieszyć się doskonałym aromatem kawy, dopóki nie wyciągniesz z opakowania ostatniego ziarna :)