TEQUILA BANDIT LIME PREMIUM 1,8kg
TEQUILA BANDIT to typowe, maksykańskie piwo o wyraziście w posmaku limonki i tequili, podobne do coopers-a Mexicana, Desperados.
Gasi pragnienie w upalne gorące dni. Piwo pełne jasne szybko dojrzewa i polecane jest na okres letni, także Paniom.
PARAMETRY:
Goryczka: 25-35 EBU
Kolor: 8-12 EBC
Alkohol: 4,3%
ZESTAW ZAWIERA:
Ekstrakt nachmielony odpowiednim, dla danego gatunku piwa, chmielem
Profesjonalne drożdże piwowarskie do domowego ważenia piwa.
Przygotowanie domowego piwa jest banalne i proste - najważniejsza sprawa to zachowanie czystości. Delikatne drożdże piwowarskie i "świeża brzeczka" są bardzo dobrym nośnikiem wszelkiego rodzaju bakterii, dlatego wstępne, odpowiednie przygotowanie naczyń, osprzętu poprzez staranną dezynfekcję, np: chemipro oxi, zniweluje obawę o zakażenie i utratę własnego piwa.
Przygotowanie:
Oderwać saszetkę drożdży ze spodniej części opakowania. Do gorącej wody włożyć opakowanie i przetrzymać ~ 15 minut. Następnie rozciąć opakowanie i do starannie zdezynfekowanego pojemnika /balonu wlać całą zawartość opakowania. Dolać 3 litry gorącej wody i 1kg zamiennie (podajemy w najlepszej kolejnści):
1- 1kg sprymaltu –słodu w proszku (głębszy smak, gęsta i trwała piana) lub zamiennie 1,7kg ekstraktu w syropie niechmielonego
2- 1kg glukozy (gęsta piana, jedynie "czysty alkohol")
3- 1kg cukru (posmaki "jabłkowo -owocowe", alkohol)
( wybór dodatku fermentacyjnego - jest bardzo istotny z uwagi na smak, trwałość piany oraz końcowy charakter piwa)
Po wymieszaniu dokładnym składników dopełnić do 23l chłodną wodą. Po uzyskaniu temperatury pomiędzy 20-25sc dodać saszetką drożdży i całość jeszcze raz wymieszać w celu dobrego rozprowadzenia drożdży.
Pojemnik zakorkować rurka fermentacyjną, fermentacja trwa przy temperaturze 20-25sC około 14 dni. Najlepsza temperatura do fermentacji jest powyżej 20sC.
Fermentacja jest powolna i spokojna, nie ma obawy o silne pienienie trwa z reguły ~2 tygodnie. Przez cały czas rurka powinna znajdować się w korku i być ewentualnie uzupełniana w wodę.
Po zakończeniu fermentacji, winomierz 3 skalowy do piwa 5-17% (skala "specific gravity) powinien wskazywać zakres do 1008. Na naszym winomierzu jest to też oznaczone żółtym polem i to moment na butelkowanie ;) gdy "cukier" został odfermentowany na rzecz alkoholu czas na butelkowanie.
Do butelkowania polecamy glukozę lub sprymalt - przyjmuje się iż na ~ 23l powinno dodać się 200-220g. Aby w piwie nie było dużo osadu drożdżowego można zlać po fermentacji znad osadu, dodać wymaganą ilość "cukru" do nagazowania, wymieszać i rozlewać do butelek. Po zakapslowaniu "zielone piwo " powinno przetrzymać się ~5 dni w ciepłym pomieszczeniu (celem przefermentowania przez drożdże dodanego "cukru" do nagazowania). Następnie piwo przenosimy do chłodnego miejsca i pozostawiamy je na około 2 miesiące.
Proszę pamiętać iż smak piwa zmienia się intensywnie w długim okresie czasu na korzyć głębokiego smaku, gęstej i trwałej piany. Pełne walory piwo nabiera po około 4-6 miesiącach - tak .. do długi okres - ale nasza cierpliwość z pewnością zostanie wynagrodzona "małym" piwkiem z pianką.
Smacznego ;)