Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatności- 69,00 zł
- PIWO DOMOWE LAGER BREWKIT COOPERS EKSTRAKT
- 77,99 zł z dostawą
- 68,00 zł
- Coopers brewkit ekstrakt do piwa REAL ALE słód jęczmienny brewkit +drożdże
- 77,99 zł z dostawą
- 65,50 zł
- Piwo domowe Coopers REAL ALE brewkit brew kit GR
- 75,49 zł z dostawą
PIWO DOMOWE REAL ALE BREWKIT COOPERS EKSTRAKT (5641987490)
Sprzedający SmA-Browin
poleca 99,40%
|
12276
Opis
Renomowanej marki Biowin
Model 407330
Prawdziwe jęczmienne piwo wsmaku i kolorze. Słynie z trwałej piany. Posiada delikatny, pełny smak z owocową nutą, wzbogacony lekką goryczką.
Charakterystyka produktu:
Jest to produkt australijskiej firmy Coopers służący do przygotowania 23 l piwa.
Każda z puszek zawiera:
- 1,7 kg hermetycznie zamkniętego słodu chmielonego, bez dodatku konserwantów (Słód swoją konsystencją przypomina karmel/miód).
- torebeczkę drożdży piwowarskich (dołączoną pod przykryciem).
Maksymalne stężenie alkoholu, jakie możemy uzyskać w piwie to 5,2%. (Możemy uzyskać także lżejsze piwa stosując odpowiednio mniejsze dodatki cukru). Korzystającz załączonej tabeli można dobrać odpowiednią ilość cukru, jaką należy dodać do brzeczki, aby uzyskać żądaną moc piwa:
ilość cukru |
moc piwa |
1000g |
5,2% |
500g |
4,6% |
450g |
4% |
250g |
3,4% |
Użytkowanie:
Przygotowanie piwa w warunkach domowych jest bardzo proste, pamiętać należy jedynie, aby zapewnić odpowiednią czystość i zachować proporcje ujęte w przepisie.
POTRZEBNE WYPOSAŻENIE
koncentrat Coopers’a (z dołączoną torebeczką drożdży piwowarskich)
1kg cukru (sacharozy) lub - glukoza lub -np.:ekstrakt słodowy wheat czy -Enhancer
-woda
-cukromierz
-balonszklany lub pojemnik fermentacyjny o pojemności ok.30 l
-rurka fermentacyjna
-łyżeczka miarowa docukru
-kapslownica
-kapsle
-butelki do rozlewu piwa lub butelki plastikowe, w tym wypadku niepotrzebna będzie kapslownica i kapsle.
Kolejne etapy przygotowania piwa to:
Zamkniętą puszkę z ekstraktem wkładamy na 10 minut do naczynia (zlewu) z gorącą wodą (mato na celu upłynnienie zawartości, co ułatwi nam jej wydobycie)
Do ok. 5 litrowego naczynia wsypujemy 1 kgcukru (Uwaga: cukier zastąpić możemy glukozą lub słodem) dolewamy 2 litry wrzącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy zawartość puszki i powtórnie dokładnie mieszamy.
Roztwór po wystudzeniu wlewamy do pojemnika fermentacyjnego lub balonu. Dodajemy 20 letniej wody (Uwaga: dla lepszego smaku wodę można wcześniej przegotować lub użyć mineralnej) i całość dokładnie mieszamy.
Końcowa temperatura nastawu powinna wynosić21-27°C. Jeśli mieści się w tym przedziale należy wsypać zawarte w torebce drożdże suszone.(Uwaga: trzeba pamiętać, że temp. powyżej 30°C zabije drożdże. W temp. poniżej 18°C fermentacja może w ogóle się nie rozpocząć). Po dodaniu drożdży wszystko dokładnie wymieszać i zamknąć otwór pojemnika (balonu) umieszczając w korku rurkę fermentacyjną.
Zalecana temperatura fermentacji od 18 do 24 °C. Uwaga: Jedynie w przypadku tzw. „piw dla zaawansowanych” temperatura fermentacji może być niższa i wynosi od 15 do 20 °C. Okres pierwszej fermentacji (w naczyniu fermentacyjnym) ok. 7 dni.
Po 7dniach, przed zlaniem piwa do butelek należy upewnić się, że fermentacja dobiegła końca (wyklucza to niebezpieczeństwo rozsadzenia butelek lub zbyt intensywną pienistość piwa). Sprawdzenie polega na potwierdzeniu, że na powierzchnię nieprzedostają się bąbelki, a brzeczka zaczyna się klarować. (Uwaga:koniec fermentacji potwierdzić możemy cukromierzem (winomierzem),gdy wskazuje on 1 Blg – pierwszą fermentację uznać możemy za zakończoną.
Dodatek cukru – do każdej 0,5 litrowejbutelki dodać 4 g cukru, do większych odpowiednio więcej – służy do tego miarka do cukru. (Uwaga: nie należy przekraczać powyższej ilości gdyż może to spowodować rozsadzenie butelki, a piwo będzie zbyt musujące. Zaniżenie dawki cukru ograniczy pienistość piwa).
Za pomocą wężyka przelać piwo do butelek, nie naruszając osadu z dna pojemnika fermentacyjnego (przelewanie jest łatwiejsze z pojemników wyposażonych w kranik). Butelki podczas napełniania trzymamy lekko przechylone, co ograniczy pienienie się piwa. Butelki napełniamy tak, aby w szyjce pozostało ok. 5 cm wolnej przestrzeni. Po zakapslowaniu wymieszać cukier kilkarazy przekręcając butelki.
Zakapslowane butelki umieścić na 4 dni w ciepłym pomieszczeniu o temperaturze ok. 20°C. (Nie przechowywać w bezpośrednim nasłonecznieniu). Następnie przestawić piwo do chłodniejszego pomieszczenia ( ok. 15°C ) w celu sklarowania. Po rozlewie, w butelkach następuje tzw. druga fermentacja trwająca przynajmniej 12 dni
.
Po ok. 2-3tyg. piwo nadaje się do spożycia, pełnego smaku nabierze jednak po 2-3 miesiącach. Gotowe piwo można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 2 lat. (Uwaga: podczas serwowania piwa należy uważać, aby nie zmącić drożdży zalegających na dnie butelek).
Firma BROWIN obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin. W związku z nieustannie poszerzającą się ofertą produktów browarniczo-spożywczych specjalnie dla nich została wprowadzona nowa marka - BROWIN. Tym samym firma zmieniła nazwę na BROWIN Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.k. jednocześnie zachowując w swojej ofercie produkty pod marka BROWIN.
Jesteśmy również największym w Europie Środkowej producentem termometrów, barometrów i higrometrów, które dostarczamy pod markami BIOTERM, SOENS i 2MEASURE. Podążając za ideą ekologii i zgodności z naturą powstała marka BIOOGRÓD. Dzięki niej jesteśmy w stanie sprostać oczekiwaniom nawet najbardziej wymagającego ogrodnika. Firma BROWIN ma silną i ugruntowaną markę na rynku. Cieszymy się opinią wiarygodnej i solidnej firmy, co jest wynikiem nieustającej dbałości o podnoszenie, jakości usług oraz wprowadzanie pod naszą marką najlepszych produktów.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.