Specjalne drożdże górnej fermentacji, polecane do wielu rodzajów piw specjalnych, zwłaszcza do belgijskich odmian białych piw pszenicznych - Witbier - oraz do piw mocnych warzonych na wzór piw klasztornych Trappist, Chimay. Drożdże znakomicie radzą sobie także podczas fermentacji w niemieckich stylach Koelsch oraz Altbier. Często używane są także do fermentacji piwa Grodziskiego.
Safbrew™ S-33 dobrze znoszą wysokie stężenia alkoholu - nawet do 11,5 % obj.
Parametry:
* kłaczkowanie i osiadanie: niskie,
* odfermentowanie: średnie,
* zalecana temperatura fermentacji: 15-20°C,
* dozowanie: zazwyczaj 11.5 g na 20 litrów piwa. Przy warkach gęstszych (pow. 15°Blg) - zalecane jest podwojenie ilości drożdży.
W Polsce używane chętnie przez piwowarów domowych oraz browary rzemieślnicze.
Saszetka 11,5 g netto.
Producent: Fermentis