PIWNICE NATURALNE
PRAWIDŁOWA BUDOWA POMIESZCZEŃ DO PRZECHOWYWANIA WARZYW I OWOCÓW
Autor: CLAUDIA LORENZ LADENER
Format: 145x245 mm
Oprawa: miękka klejona
Stron: 164
Ilustracji: 176
Dodruk: 2014
W publikacji przedstawione są zasady prawidłowej budowy piwnic do tradycyjnego-ekologicznego przechowywania ziemiopłodów. Autorka przedstawia liczne przykłady piwnic naturalnych, szczegółowo je opisuje i obrazuje.
Proszę nie mylić tej edycji z XI poszerzonym i uzupełnionym wydaniem NATURKELLER z kwietnia 2011 roku. Dotychczas to wydanie nie zostało przetłumaczone na język polski.
SPIS TREŚCI:7. Chłodne piwnice11. I. Warunki klimatyczne dla przechowywania produktów w stanie świeżym11. I.I. Temperatura powietrza14. I.II. Wilgotność powietrza17. I.III. Ruch i skład powietrza21. II. Piwnica polna26. II.I. Wkop ziemny27. II.II. Kopce32. II.III. Komory ziemne i szałasy warzywne36. II.IV. Ekskurs w przeszłość. Chłodzenie lodem i śniegiem41. III. Piwnice domowe i masywne piwnice wolnostojące41. III.I. Temperatury pod ziemią43. III.II. Temperatury nieogrzewanych pomieszczeń piwnicznych45. III.III. Materiały i elementy konstrukcyjne47. III.III.I. Izolacja przeciwwilgociowa elementów konstrukcyjnych stykających się z ziemią54. III.III.II. Ściana zewnętrzna57. III.III.III. Podłoga62. III.III.IV. Strop piwniczny69. III.III.V. Konstrukcje dachowe piwnic wolnostojących79. Zabiegi budowlane w celu chłodzenia powietrza97. IV. Pomieszczenia na zapasy z agregatem chłodniczym97. IV.I. Pomieszczenia równe z ziemią jako magazyny na zapasy104. IV.II. Małe kabiny (klatki) chłodnicze108. V. Przykłady zbudowanych piwnic naturalnych108. V.I. Od piwnicy ciepłej do piwnicy chłodnej: przebudowa na piwnicę do przechowywania zapasów113. V.II. Budowa piwnicy ziemnej118. V.III. Budowa nowej piwnicy do przechowywania zapasów121. V.IV. Piwnica naturalna w przybudówce126. V.V. Piwnica naturalna ze znajdującym się powyżej tarasem139. VI. Suplement139. VI.I. Lodówka bez lodu i prądu142. VI.II. Przechowywanie w stanie świeżym od A do Z160. VI.III. Zmiana materii w owocach i warzywach w wyniku przechowywania