Zestaw nr5 pitaja liofilizowana 100 gram
Egzotyczne owoce zamknięte w opakowaniu by cieszyć się ich smakiem cały rok!
Proces liofilizacji polega na całkowitym odwodnieniu produktów, ich smak zostaje mocno wyostrzony nie zmieniając zanadto przy tym kształtu owoców. Znajdzie się dla nich szereg zastosowań w kuchni, od owsianek i koktajli, przez wypieki do dań wytrawnych.
Smoczy owoc (dragon fruit), nazywany również Pitaja lub pitahaya, jest egzotycznym owocem kaktusa. Swoją nazwę zawdzięcza niezwykłemu wyglądowi. Jego neonowo różowa skóra przypomina łuski smoka
Jakie wyjątkowe właściwości zdrowotne ma smoczy owoc?
Jest bardzo wartościowy pod względem wartości odżywczych, prawdziwą bombą witamin i minerałów! Zawiera w dużych ilościach witaminę C oraz A, witaminy z grupy B, wapń, fosfor i żelazo. Ma niską zawartość cukru i kalorii, dlatego nadaje się świetnie dla osób, które dbają o linię oraz cukrzyków.
Spożywanie smoczego owocu zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2 oraz stłuszczeniu wątroby.
Nasiona pitai są cennym źródłem kwasów omega 3 i 6, które obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi i wpływają pozytywnie na pracę serca. Pitaja zapobiega rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego.
Warto zwrócić uwagę na zawartość barwników betalainowych w smoczym owocu. Mają one doskonałe właściwości antyoksydacyjne, co pozwala hamować w pewnym stopniu i zapobiegać rozwojowi nowotworów. Zawartość antyoksydantów w pitai powinna zainteresować również osoby, które funkcjonują w ciągłym stresie. Antyoksydanty wpływają bowiem korzystnie na procesy metaboliczne w tkankach i komórkach, spowalniając proces starzenia się i degradacji komórek pod wpływem stresu i wyczerpania organizmu.
Dzięki zawartości błonnika, pitaja pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz na funkcje trawienne organizmu. Dużą zaletą pitai jest fakt, że może ją jeść praktycznie każdy, bez ryzyka reakcji alergicznej.
Jak smakuje dragon fruit?
Owoc dragon ma specyficzny smak. Jest słodkawy, czasem ma lekko kwaskowaty lub delikatnie mdły smak. Niektórzy uważają, że pitaja w smaku przypomina mieszankę melona z kiwi. Nie wszyscy docenią walory smakowe, które prezentuje ten różowy owoc, jednak warto się do niego przekonać.
Produkty liofilizowane są wysoce higroskopijne. Po otwarciu opakowania z liofilizatem, w celu dalszego przechowywania pozostałego w opakowaniu produktu należy takie opakowanie szczelnie zamknąć, chroniąc przed dostępem powietrza i wilgoci.
Owocki pakowane są co 2 tygodnie i na bieżąco dostarczane. U nas produkt nie leży bo tak smaczny i zdrowy, że migiem znika :)
Smacznego :)