Pisti Crema Spalmabile al Pistacchio
To wyśmienity, włoski krem stworzony m.in. z pistacji, pochodzących z Bronte na Sycylii, niekwestionowanej ojczyzny najlepszych pistacji świata. Pistacje rosną tu u podnóża Etny, nabierając wyjątkowego smaku i charakteru. Krem z pistacji wytwarzany jest zgodnie z tradycją cukierniczą. Krem pistacjowy idealnie pasuje do słodkich wypieków, deserów, jak również do pieczywa. Można jeść go również bezpośrednio ze słoika łyżeczką.
Ten słodki krem pistacjowy posiada doskonały skład, bez dodatku olejów utwardzonych. Nie zawiera glutenu.
Krem w słoiku w wersji Basic (200g) to doskonały wybór na co dzień.
Skład: pistacje 45%, cukier, mleko w proszku, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, tłuszcze roślinne nieuwodnione (olej słonecznikowy, masło kakaowe), emulgator: lecytyna sojowa.
Może zawierać śladowe ilości orzechów. Nie zawiera oleju palmowego.
SŁODKA IDEA
Pistì powstało niemal jako zabawa, która narodziła się w Bronte, na Sycylii. Idea która w 2001 roku skłoniła dwóch młodych ludzi, zaledwie dwudziestoletnich, do podjęcia ryzyka w projekcie, zdolnym połączyć sycylijską tradycję cukierniczą z nowoczesnym podejściem do biznesu.
Intuicja, którą wówczas mieli Nino Marino i Vincenzo Longhitano, polegała na stworzeniu warsztatu rzemieślniczego do produkcji typowo sycylijskich słodyczy: czyli nugatów, figur marcepanowych, chrupiących przysmaków i czekolady, specjałów migdałowych, panettonów. Jednakże nadali tym tradycyjnym smakołykom nową nutę wyrafinowania i kreatywności, która mogłaby przemawiać do podniebienia i pragnienia innowacyjności młodszych pokoleń.