Pistacje łuskane 100g - GOmigo
Co to są pistacje
Pistacje to jadalne nasiona drzewa pistacjowego (Pistacia vera). Drzewa te są rodzime w rejonach Bliskiego Wschodu, ale uprawiane są również w innych częściach świata, takich jak Iran, Turcja, Kalifornia i Włochy. Pistacje solone to pyszne i popularne orzeszki, które są doskonałą przekąską o wyrazistym smaku i chrupiącej konsystencji. Pistacje to nasiona drzewa Pistacia vera, charakteryzujące się jadalnymi nasionami ukrytymi w twardej łupinie. Smażone w głębokim oleju i delikatnie posolone, pistacje solone są popularnym i aromatycznym dodatkiem do różnych potraw. Pistacje są cenione za swój wyjątkowy smak, lekko słodki i orzechowy, oraz chrupiącą konsystencję. Są również bogate w zdrowe tłuszcze, białko, błonnik, witaminy (takie jak witamina B6, witamina E) i minerały (takie jak miedź, magnez, fosfor).
Orzeszki pistacjowe otoczone są zdrewniałą i bardzo twardą łupiną. Pistacje łuskane bez skorupki, są to pistacje, z których mechanicznie została ściągnięta zewnętrzna twarda osłona (łupina). Pistacje niesolone pochodzą z wyselekcjonowanych plantacji, zlokalizowanych na terenie Iranu, USA gdzie rosną jedne z najlepszych odmian tych roślin.
Zastosowanie pistacji w kuchni
Orzechy pistacji stanowią pyszną, zdrową i pożywną przekąskę (na surowo, prażone, solone lub słodzone). Są bardzo smaczne, delikatne i chrupiące o wyrazistym smaku orzecha i chrupiącej konsystencji.
Stanowią idealny dodatek do: dań śniadaniowych np. owsianki, serka wiejskiego, musli i płatków owsianych, wyrobów cukierniczych- ciast, tortów, marcepanów, budyniów, lodów, nadzienie do cukierków, itp.
Posiekane pistacje są często dodawane do wypieków, takich jak ciasta, ciasteczka, babeczki czy chleb. Mogą być używane jako składnik w masach, nadzieniach czy posypkach. Dodają one chrupkości, smaku i wyjątkowego koloru do wypieków. Są stosowane w deserach, takich jak lody, serniki, puddingi czy kremy. Dodają one chrupkości, smaku i koloru do tych słodkości.
Całe lub posiekane pistacje mogą być dodawane do sałatek, dodając im chrupkości, smaku i wartości odżywczych. Doskonale komponują się z różnymi warzywami, owocami czy serami. Mogą być używane jako składnik w dipach i sosach. Dodają one chrupkości, smaku i tekstury do tych aromatycznych dodatków.
Posiekane pistacje mogą być dodawane do dań mięsnych, takich jak kurczak czy jagnięcina. Dodają one chrupkości, smaku i wartości odżywczych do tych potraw. Mogą być dodawane do sałatek makaronowych, dodając im chrupkości, smaku i wartości odżywczych. Doskonale komponują się z różnymi składnikami, takimi jak warzywa, ser czy mięso.
Składniki:
orzechy pistacjowe 100%
Wartości odżywcze dla 100 g pisjacji:
Wartość energetyczna - 2470 kJ / 590 kcal;
Tłuszcz - 53g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 8,6g;
Węglowodany - 16g,
w tym cukry - 10g;
Błonnik - 10,6g;
Białko - 20g;
Sól - 0,1g.
Wartości odżywcze wyliczone zostały na podstawie danych tabelarycznych i specyfikacji dostarczanych surowców. Poszczególne partie mogą nieznacznie się różnić.
Informacje o alergenach:
W zakładzie pakowane są: orzechy ziemne, inne orzechy, sezam, soja, produkty zawierające gluten. W związku z tym, pomimo starań, prezentowany produkt może zawierać ich śladowe ilości.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób pakowania:
Produkt zapakowany jest w grube opakowania typu „doypack”. Opakowanie posiada zgrzewane zapięcie strunowe, które pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu. Dzięki tej prostej technologii towar zachowuje świeżość. Jego właściwości organoleptyczne nie zmieniają się w całym okresie przydatności do spożycia. Ze względu na dużą sprzedaż i rotację, produkty są zawsze świeże. Posiadają długie terminy ważności, co sprzyja robieniu większych zakupów i uzupełnianiu domowej spiżarni.
Zawartość opakowania netto (gram):
100 g