Pirosiarczyn potasu do stabilizacji nastawów i win oraz dezynfekcji 10g
Środek chemiczny stosowany do stabilizacji nastawów i win. Może być również stosowany do mycia naczyń i sprzętu potrzebnego do produkcji alkoholu. Opakowanie zawiera 10 g krystalicznego pirosiarczynu potasu.
Jak używać:
W zależności od potrzeby stosowania środka zaleca się różne jego dawki: -do stabilizacji nastawu (aby zabić niekorzystne drobnoustroje bytujące na owocach szczególnie, jeśli są one uszkodzone lub zaczynają gnić), stosuje się 1g pirosiarczynu potasu na 3-5 l nastawu. Odpowiednią porcję rozpuszcza się w 50-100 ml wody, następnie dodaje do nastawu i dokładnie miesza.
-do stabilizacji wina po fermentacji (zabicia resztek komórek drożdżowych po fermentacji, przed zlaniem wina w butelki aby nie było tzw. wtórnej fermentacji czyli nie powstał szampan) zaleca się stosowanie 1g pirosiarczynu potasu na 10 l wina. Odpowiednią porcję rozpuszcza się w 50-100 ml wody, następnie dodaje do nastawu i dokładnie miesza.
-do mycia sprzętu rozpuszcza się 10 g pirosiarczynu potasu w 2 l wody i tak przygotowanym roztworem przemywa naczynia, niepłucząc już czystą wodą.
Pirosiarczyn potasu przechowywać należy w chłodnym, suchym, nie dostępnym dla dzieci miejscu i stosować w dobrze wentylowanym pomieszczeniu ze względu na charakterystyczny, ostry zapach siarkowy.
UWAGA:
Należy przestrzegać zalecanych dawek. Znaczne przedawkowanie, szczególnie przy stabilizacji nastawu spowodować może zahamowanie fermentacji. W przypadku stabilizacji gotowego wina zbyt duża dawka pirosiarczynu potasu powoduje powstanie nieprzyjemnego smaku i siarkowego aromatu.
Jesteśmy legalnie działająca firmą na wszystkie zakupione u nas produkty wystawiamy paragon lub na życzenia fakturę VAT.
Wszystkie Twoje zakupy zrealizowane w naszym sklepie spakujemy do jednej paczki i zapłacisz jeden koszt zawysyłki.