Pirosiarczyn potasu do STABILIZACJI i dezynfekacji 10g BIOWIN
Kod ean produktu:
5904816014242
Opis produktu
Pirosiarczyn potasu to środek chemiczny powszechnie stosowany do stabilizacji moszczów i win. Może być również stosowany do płukania sprzętu winiarskiego i piwowarskiego. Opakowanie zawiera krystaliczny pirosiarczyn potasu.
W zależności od zastosowania środka, zaleca się różne jego dawki:
Do stabilizacji moszczu (aby zabezpieczyć go przed rozwojem bakterii i dzikich drożdży podczas fermentacji), stosuje się 1g pirosiarczynu potasu na 10 L moszczu. Odpowiednią porcję rozpuszcza się w 50-100 ml wody, następnie dodaje do nastawu i dokładnie miesza.
Do stabilizacji wina (zatrzymania fermentacji, zabezpieczenia wina przed utlenieniem, ustabilizowania jego barwy i klarowności) przed zlaniem wina w butelki, aby nie było tzw. wtórnej fermentacji (czyli by nie powstał szampan), zaleca się stosowanie 1g pirosiarczynu potasu na 10 L wina. Odpowiednią porcję rozpuszcza się w 50-100 ml wody, następnie dodaje do wina i dokładnie miesza.
Do płukania sprzętu rozpuszcza się 10 g pirosiarczynu potasu w 2 L wody i tak przygotowanym roztworem płucze balony, pojemniki fermentacyjne, butelki, prasy, beczki, wcześniej umyte z użyciem detergentów i wypłukane wodą. Po użyciu PP nie używa się ponownie wody. Pirosiarczyn potasu przechowywać należy w chłodnym, suchym, niedostępnym dla dzieci miejscu i stosować w dobrze wentylowanym pomieszczeniu.
UWAGA: Należy przestrzegać zalecanych dawek. Znaczne przedawkowanie, szczególnie przy stabilizacji moszczu, spowodować może zahamowanie fermentacji. W przypadku stabilizacji gotowego wina, zbyt duża dawka pirosiarczynu potasu powoduje powstawanie nieprzyjemnego smaku i siarkowego aromatu.
PRODUKT POLSKI
Producent: BROWIN