Szukasz idealnego produktu do stabilizacji win, soków owocowych, moszczów oraz do płukania sprzętu winiarskiego i browarniczego?
To 10-gramowe opakowanie pirosiarczynu potasu to idealny wybór!
Do płukania sprzętu winiarskiego i browarniczego- utrzymuje sprzęt używany podczas fermentacji w doskonałej czystości.
Stabilizacja soków i moszczu owocowego - zapobiega rozwojowi bakterii, pleśni i dzikich drożdży.
Stabilizacja wina - chroni przed utlenianiem oraz stabilizuje kolor i klarowność wina.
Aby zatrzymać fermentację - dodatek pirosiarczynu skutecznie niszczy komórki drożdży i może być stosowany jako stoper fermentacji.
Bezpieczny dla zdrowia- pirosiarczyn potasu jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, winiarskim i browarniczym. Jest całkowicie bezpieczny, jeśli jest stosowany zgodnie z zaleceniami.
Pirosiarczyn potasu jest szeroko stosowany w przemyśle winiarskim i browarniczym. Zapobiega rozwojowi niepożądanej mikroflory w moszczach poddawanych fermentacji. Pirosiarczyn potasu zabezpiecza nastawy winiarskie przed zakażeniem i eliminuje obecność tzw. drożdży dzikich.
Stosowany w gotowych winach w celu zatrzymania fermentacji oraz ustabilizowania koloru i klarowności.
Pirosiarczyn potasu jest również doskonałym środkiem dezynfekującym do płukania sprzętu winiarskiego, browarniczego i gorzelniczego. Decydując się na ten produkt otrzymasz opakowanie 10 g. To wystarczy np. do stabilizacji 100 litrów moszczu lub wina, czy przygotowania 2 litrów wody do płukania sprzętu.
Sposób użycia :W zależności od zastosowania środka:
1. Stabilizacja masztu: 1g na 10L moszczu. Odpowiednią ilość rozpuścić w 50-100 ml wody, dodać do nastawu i dobrze wymieszać.
2. Do stabilizacji wina przed butelkowaniem: 1 g na 10 litrów wina. Odpowiednią ilość rozpuścić w 50-100 ml wody, dodać do nastawu i dobrze wymieszać.
3. Płukanie sprzętu: 10 g na 2 litry wody. Tak przygotowany roztwór służy do płukania balonów, pojemników fermentacyjnych, butelek, pras i beczek, po uprzednim oczyszczeniu detergentem i spłukaniu wodą. Nie należy używać ponownie wody po płukaniu pirosiarczynem potasu.
Roztwór pirosiarczynu potasu nie jest trwały i należy go przygotować bezpośrednio przed użyciem. Po przepłukaniu roztwór nie nadaje się do ponownego użycia. Ze względu na charakterystyczny ostry zapach siarki zaleca się stosowanie go tylko w dobrze wentylowanych pomieszczeniach.
Skład: pirosiarczyn potasu