PINIA
(Pinus pinea)
Pinia jest gatunkiem drzewa z rodziny sosnowatych. Występuje na północnym wybrzeżu Morza Śródziemnego, od Hiszpanii po Cypr oraz na południowym wybrzeżu Morza Czarnego. Ma gęstą, szeroką koronę,starsze okazy przybierają pokrój parasolowaty.
Orzeszki (nasiona) pinii mają charakterystyczny, aromatyczny leśny zapach i nadają się do spożycia na surowo po obraniu z łusek. Są one niezastąpionym składnikiem słynnego włoskiego pesto. Wykorzystuje się je także do wyrobu oleju piniowego, gdyż orzechy z szyszki sosny pinii są bogate w tłuszcze. Dzięki dużej zawartości białka orzeszki pinii wspomagają przemianę materii i są źródłem energii. Piniole zawierają też dużo magnezu - działającego antystresowo, niezbędnego do prawidłowej pracy mięśni. Ze względu na dużą zawartość cynku, mającego wpływ na płodność, orzeszki pinii uważane są za afrodyzjak.
W naszych warunkach klimatycznych pinię można uprawiać w pojemnikach (może być wspaniałym drzewkiem Bożonarodzeniowym) lub w gruncie w rejonach Polski o najłagodniejszym klimacie (drzewa przemarzają przy temperaturze –200C). Nadaje się cięcia i formowania. Stanowisko słoneczne, brak wymagań glebowych.
Zdjęcie przedstawia wygląd przykładowych oferowanych roślin.
Wysokość rośliny wraz z doniczką ok. 30 cm.