Pikantna papryka kiszona 520g
Ukisiliśmy dla Ciebie naturalnie coś zdrowego i ciekawego do sałatek, kanapek i potraw. Kiszona papryka połączona z papryką chili na czosnku, koprze, chrzanie i soli kłodawskiej.
Tradycyjna receptura z prostym składem, ale na najlepszych składnikach. Papryka jest niepasteryzowa, dzięki czemu fermentacja trwa. Jej smak jest wyrazisty, delikatnie kwaśny, po prostu wyborny... Spróbuj :)
Dlaczego jest tak dobra?
Nasz Projektant Smaku Andrzej Jurga tworzy kiszonki od ponad 30 lat. Z takim doświadczeniem wypracował odpowiednie proporcje i doskonale wie, w jakiej temperaturze i jak długo należy je kisić.
Przede wszystkim nie zawiera octu. Do kiszenia wybieramy najlepszą paprykę oraz wysokiej jakości składniki, czyli intensywny czosnek w ząbkach (nie przyprawa!), koper aromatyczny korzeń chrzanu, najlepsza sól kłodawska kamienna. Bez drogi na skróty i oszukiwania - podajemy uczciwie prawdziwy skład, niczego nie ukrywamy, a nasze produkty sami jemy/pijemy codziennie.
Jest niskokaloryczna i zawierają bardzo mało cukru, dzięki temu jest świetnym składnikiem różnych diet. Na przykład keto.
Podsumowując kiszona papryka jest:
- bez konserwantów
- bez octu
- bez dodatku cukru
- niepasteryzowane
- kiszone naturalnie w kontrolowanej temperaturze
- kiszona z miłością!
Jak ją robimy?
Do produkcji używamy wieloletniej, naturalnej receptury i produktów dostarczanych nam przez zaufanych rolników z okolicy. Kisimy ją w beczkach wtedy, gdy papryka jest dojrzała i najbardziej soczysta. Ze świeżym czosnkiem, aromatycznym korzeniem chrzanu, z koprem oraz najlepszą solą kłodawską niejodowaną. Potem spokojnie leżakuje w odpowiedniej temperaturze i czeka aż ją zamówisz. Wtedy przeskoczy z beczki bezpośrednio do słoika i trafi do Ciebie. Bez żadnych dodatków konserwujących, przyspieszających czy wzmacniających smak. Sama natura.
Jak ją jeść?
Możesz jeść tak jak lubisz! Zaskocz swoich znajomych i podaj je w formie przystawki. Imprezowe, chrupiące i słone przekąski z łatwością zastąpią niezdrowe chipsy, wafelki czy słodycze. W kuchennych przepisać świetnie sprawdzi się jako dodatek do pasztetu czy dań mięsnych.
Chrup bezpośrednio ze słoja, wrzuć na kanapkę, do sałatki, zagryzaj jako przystawkę lub dodaj do ulubionych potraw. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni. Pamiętaj, że jeśli zależy Ci na ich właściwościach to nie smaż i nie gotuj jej. Wysoka temperatura ma zły wpływ. Dodawaj je do gotowych potraw delikatnie ostudzonych.
Aktywnie fermentują - co to oznacza?
Dlaczego nasze kiszonki „buzują”? Są niepasteryzowane, czyli fermentacja cały czas trwa. W słoiku widzimy fermentację i działanie bakterii kwasu mlekowego, a to one stoją za najlepszymi wartościami kiszonek. Ich wieczka nigdy nie są zassane. Mogą być wypukłe. Zdarza im się sączyć ze słoika, nawet gdy są zamknięte oraz z niego "wychodzić" po otwarciu.
Czy to oznacza, że są zepsute? Nie, wręcz przeciwnie. Oznacza to, że zostały dobrze, naturalnie ukiszone i fermentacja nie została przerwana. To pożądany efekt. Poczytaj więcej na ten temat...
Jak przechowywać?
Ze względu na to, że ogórki kiszone są niepasteryzowane i nie zawierają konserwantów fermentacja aktywnie pracuje, czyli, innymi słowy, ogórki cały czas się kiszą. Żeby zwolnić ten proces, a tym samym wydłużyć ich czas przydatności do spożycia najlepiej je przechowywać w lodówce lub w ciemnym, chłodnym miejscu (max. 20 stopni).
Ile przetrwają?
Ich okres przydatności do spożycia to 4 miesiące od dnia produkcji. Nie jest długi, bo są niepasteryzowane, jak już wspomnieliśmy.
Składniki: papryka, woda, papryka chili, koper czosnek, chrzan, sól kłodawska
Masa netto: 520g.
Masa netto po odcieku: 220g.
To nie są zwykłe kiszonki. To Kiszone Specjały.