Chaenomeles ×superba 'Red Trail' (pigwowiec pośredni)
Kupujesz taką roślinę:
- Wiek: 3 lata
- Doniczka: 2-litrowa
- Wysokość: 20-30 cm
Dobrze ukorzenione, zdrowe sadzonki dają gwarancję przyjęcia i szybkiego wzrostu. Jako wieloletni producenci roślin, przykładamy dużą wagę do jakości bryły korzeniowej oferowanych przez nas sadzonek.
Sadzonki w zależności od pory roku mogą być pozbawione liści, wybarwione, przycięte, itp. Rośliny zaopatrzone są w etykiety z nazwą (lub kolorowe etykiety ze zdjęciem). Wysokość sadzonek podawana jest w przybliżeniu.
Zdjęcie przedstawiające oferowane sadzonki zostało wykonane w sierpniu.
Opis rośliny:
Niski krzew o rozłożystych pędach pokrytych cierniami oraz wyprostowanym pokroju. Dorasta do 1 m wysokości, ma jasnozielone, błyszczące liście, lekko ząbkowane na brzegach. Efektowną ozdobą są jego duże (nawet 6 cm), intensywnie czerwone kwiaty oraz żółte pręciki, pojawiające się obficie w kwietniu i maju, zebrane po kilka sztuk.
Owoce (pigwa) pojawiają się na pędach najpierw zielone, z czasem przybierają żółtą barwę, bardzo twarde – idealne na nalewki, przetwory, do herbat (mogą zastąpić cytrynę ze względu na swoją kwasowość).
Pigwowiec jest ciekawą ozdobą każdego ogrodu i sadu, nawet bez kwiatów lub owoców. Dobrze znosi okresową suszę i nie ma dużych wymagań glebowych. Preferuje gleby wilgotne, żyzne i przepuszczalne, o odczynie kwaśnym do obojętnego oraz stanowisko słoneczne, osłonięte.
Dobrze wygląda na skalniakach, zarówno sadzony w grupach, jak i pojedynczo.
PRZEPIS NA OWOCE W CUKRZE – IDEALNE DO HERBATY JAKO ZAMIENNIK CYTRYNY
Składniki (proporcje owoców do cukru 1:1):
- owoce pigwowca (bez nasion)
- cukier biały
Owoce pigwowca zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Następnie odlać wodę, pokroić w ósemki i usunąć pestki. Do słoików nakładać warstwami: cukier, owoce pigwowca itp. Góra powinna być zasypana cukrem. Przygotowane słoiczki delikatnie zakręcić i pozostawić w temperaturze pokojowej. Po kilku godzinach (lub na drugi dzień) całość wymieszać (cukier powinien się w całości rozpuścić – na dnie może jednak pozostać niewielka jego warstwa). Przygotowane słoiki przechowywać w lodówce.