Kupując jedną szt - kupujecie Państwo
150 g pestek z EKOLOGICZNYCH owoców pigwowca japońskiego!
Jest to ilość idealna na jedną porcję nalewki pestkówki - 0,7L.
Pestki są wysuszone i oczyszczone idealnie nadają się na nalewkę.
Można też po stratyfikacji wysiać je na wiosnę aby otrzymać sadzonki pigwowca.
To nie są pestki pigwy!
Pestki pochodzą z owoców pigwowca japońskiego zebranego z naszej naturalnie prowadzonej plantacji.
Na innych aukcjach mamy dostępne owoce świeże w rożnych rozmiarach oraz owoce pokrojone już gotowe do użycia.
ZAPRASZAMY.
Pestkówka, to nalewka o charakterystycznym smaku i intensywnym aromacie gorzkich migdałów.
Nalewka przygotowana z pestek pigwowca ma charakterystyczny zapach migdałowy, intensywny i mocny aromat.
Lepiej jest zalewać alkoholem przesuszone nasiona.
Zwierają one duże ilości pektyny i jeżeli zalejemy świeże pestki, to nalewka może stać się gęsta i ciągnąca.
Odpowiednią dojrzałość i aromat pestkówka uzyskuje po kilku miesiącach.
Pestkówka, która zapach zawdzięcza amigdalinie zawartej w pestkach jest rozgrzewająca, odpowiednia na chłodne wieczory.
Jak przygotować nalewkę pestkówkę? Oto przepis:
SKŁADNIKI
- szklanka pestek pigwowca - 250 ml (150 g)
- szklanka cukru - 250 ml
- szklanka wody - 250 ml
- szklanka spirytusu - 250 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wsypujemy cukier do wody. Mieszamy i zagotowujemy.
Odstawiamy, aż syrop całkowicie ostygnie.
Mieszamy syrop ze spirytusem.
W słoju umieszczamy nasiona pigwowca i zalewamy przygotowanym alkoholem.
Zakręcamy i odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce.
Po upływie miesiąca przelewamy przez sito, a następnie filtrujemy przez grubo złożoną gazę.
Pestkówkę zlewamy do butelek, zakręcamy i odstawiamy do wyklarowania na co najmniej trzy miesiące.
Z jednej porcji wyjdzie około 0,7L nalewki.