Kupując jeden komplet kupujecie Państwo 1 szt 3-letnich sadzonek pigwowca japońskiego
Aby pigwowiec dobrze owocował zalecamy kupno min. 2 szt sadzonek!
Oferujemy Państwu doskonałej jakości sadzonki pigwowca japońskiego z certyfikatem i paszportem, pochodzącego z ekologicznej uprawy - wprost od producenta nie od pośredników!!!
Na jesieni mamy ograniczoną ich ilość - także warto się śpieszyć z zakupem bo pora na sadzenie jesienne jest bardzo dobra!
Pigwowca z naszej plantacji sprzedajemy już od kilku lat mamy stałych klientów i TY MOŻESZ DO NICH DOŁĄCZYĆ!!!
Polecamy lekturę naszych komentarzy wystawionych przez kupujących!
Sadzonki są trzyletnie o wysokości od 50 do 70 cm.
Mają bardzo dobrze ukształtowany system korzeniowy - dzięki czemu szybko i łatwo się przyjmują po wysadzeniu na stałe miejsce.
Po wysadzeniu sadzonek zalecamy ich przycięcie - dzięki temu zabiegowi łatwiej się przyjmują i na drugi rok uzyskamy ładny rozłożysty krzew, który zakwitnie i będzie miał pierwsze owoce!
Dla pigwowca japońskiego warto znaleźć miejsce w każdym ogrodzie i na każdej działce, odznacza się on bowiem nie tylko dużym urokiem i pięknem kwiatów, ale daje także owoce nadające się na przetwory i nalewki.
Kwiaty nadają się też do bukietów jak i wazonów gdzie dają posmak japońskiego stylu (stąd japoński w nazwie).
Pigwowiec nie ma praktycznie żadnych wymagań glebowych rośnie wszędzie gdzie go posadzimy - dbajmy tylko o to aby nie był zachwaszczony i w czasie suszy na czas podlewany - jeśli posadzimy go na słonecznym stanowisku - odwdzięczy się nam pięknymi złocistymi owocami już we wrześniu!
Jeśli chcecie Państwo uzyskać takie owoce jak na zdjęciach
kupujcie nasze sadzonki
to właśnie z nich pochodzą takie piękne owoce!!
Na życzenie możemy gratisowo przesłać na e-maila przepisy i wskazówki na przetwory z pigwowca.
Warto wiedzieć, że:
pigwowiec posiada siedem razy więcej witaminy C, niż cytryna!!!. Nie przyjmuje metali ciężkich. Ma dużo pektyn, witaminy (C, B1, B2), a także kwasy organiczne, barwniki i sole mineralne.
Owoce zawierają do 15% cukrów, garbników, a także olejek eteryczny, mikroelementy: żelazo, miedź, bor, nikiel, tytan, glin i mangan.
Owoce są bardzo twarde i mają smak kwaskowaty. W stanie surowym nie nadają się do spożycia. Nadają się natomiast jako dodatek do herbaty i na przetwory: dżemy, galaretki.
Można je łączyć w przetworach z innymi owocami, np. jabłkami lub aronią. Mają dużo pektyn, witaminy C, a także kwasy organiczne, barwniki i sole mineralne
Owoce pigwowca cenione są ze względu na wartości przetwórcze i walory smakowe.
Nie są one spożywane w stanie świeżym ze względu na cierpki i twardy miąższ.
Owoce pigwowca są zasobne w kwasy organiczne (jabłkowy, winowy, bursztynowy, cytrynowy, chinowy, chlorogenowy, kawowy, fumarowy i inne), pektyny witaminy (C, B1, B2), garbniki, flawonoidy, kwercetyna, antocyjany, karotenoidy.
Nasiona pigwowca zawierają około 20% śluzów i nitrylozydy, głównie amigdalina (glikozydy cyjanogenne, witamina B17). Surowcem leczniczym są owoce i nasiona – Fructus, Semen, Cydoniae. Podczas obróbki owoców należy nasiona wydzielić i poddać suszeniu.
Owoce zawierają do 15% cukrów, garbników, a także olejek eteryczny, mikroelementy: żelazo, miedź, bor, nikiel, tytan, glin i mangan.
Duża zawartość pektyn w owocach sprawia, że można z nich robić doskonałe galaretki powidła, marmolady, dżemy i kompoty. Dodaje się je również do innych przetworów dla poprawy ich smaku, np. są traktowane jako wspaniały dodatek do ciast i do herbaty. Można z nich sporządzać aromatyczne wina i likiery. Po upieczeniu lub ugotowaniu stosuje się je jako dodatek do potraw mięsnych i dziczyzny.
W Rosji ze świeżych owoców sporządza się wyciąg, stosowany w przypadku niedokrwistości – zawiera żelazo. Przy zaburzeniach trawienia zaleca się owoce z miodem i octem dla pobudzenia apetytu.
Nalewki alkoholowe działają korzystnie na serce, obniżają ciśnienie, osłabiają też skurcze mięśni gładkich jelit.Dawniej owoce pigwowców stosowano jako lek ziołowy wykorzystywano jego działanie antybakteryjne, a syrop z owoców stosowano w infekcjach gardła.
W medycynie ludowej zastosowanie mają także nasiona pigwowca. Śluz uzyskiwany w trakcie ich moczenia w wodzie stosuje się w stanach zapalnych dróg oddechowych, przy kaszlu w nieżytach żołądka.
Na Zakaukaziu śluzy otrzymywane z moczonych nasion stosuje się zewnętrznie przy oparzeniach i podrażnieniach skóry.
W medycynie chińskiej kora z tej rośliny jest wykorzystywana do dezynfekcji trudno gojących się ran.
Owoce nie nadają się do spożycia na surowo (cierpkie i twarde) ale za to mogą być świetnym dodatkiem do herbaty, zastępując popularną cytrynę.
Wystarczy pokroić owoc pigwowca na plastry (usuwając wcześniej gniazdo nasienne) lub w kostki i zasypać cukrem w słoiku. Po kilku dniach można już dodawać do herbaty.
Owoce pigwowca są też wykorzystywane na przetwory - można je smażyć z cukrem, otrzymując smaczne dżemy i konfitury. Warto na ich bazie przygotować też nalewkę, tzw. pigwowcówkę (często myloną z pigwówką, czyli nalewką z owoców pigwy).
Wysyłka wylicytowanych sadzonek odbywa się od poniedziałku do czwartku Pocztą Polską priorytetem lub kurierem - proszę pamiętać, że koszt wysyłki Pocztą Polską podany jest tylko do jednego kompletu sadzonek - po wyżej koszt ustalamy indywidualnie lub wysyłamy kurierem DPD!
Kontakt:
- info@pigwowiec.eu
- tel. 693192736