Ekologiczne ŚWIEŻE OWOCE PIGWOWCA
Krzaczki rosną w miejscu zacisznym między lasem, a łąką z daleka od drogi. Staramy się rwać owoce dojrzałe.
Wysyłamy od poniedziałku do czwartku za pomocą impostu, żeby nie leżały niepotrzebnie w paczkomacie.
Pomimo tego, że owoce są twarde, są trudne w transporcie i bardzo podatne na obtłuczenia zwłaszcza podczas transportu.
Opakowanie: kartonowe pudełko ( nie pakujemy w folię żeby owoce mogły oddychać i nie psuły się)
Wielkość do 3 cm średnicy
Cena dotyczy 1 kg owoców.
Owoce są bardzo twarde i mają smak kwaskowaty. Nadają się jako dodatek do herbaty (w miejsce cytryny), jako podstawa pigwówki i na przetwory: dżemy, galaretki. Można je łączyć w przetworach z innymi owocami, np. jabłkami lub aronią. Mają dużo pektyn, witaminy C, a także kwasy organiczne, barwniki i sole mineralne.
Owoce pigwowca cenione są ze względu na wartości przetwórcze i walory smakowe. Nie są one spożywane w stanie świeżym ze względu na cierpki i twardy miąższ. Owoce pigwowca są zasobne w kwasy organiczne, pektyny, witaminy (C, B1, B2), garbniki, flawonoidy, antocyjany i karotenoidy.