Serdecznie Państwa witamy na naszej aukcji i życzymy udanych zakupów.
Wszystkie nasze rośliny są pierwszego gatunku, pochodzące z naszych szkółek lub od czołowych producentów z województwa podkarpackiego należący do Stowarzyszenia Szkółkarzy Polskich.
Aukcja dotyczy: PIGWA SZCZEPIONA 'BERECZKI'
Doniczka: 2-3 litrowa
Wysokość: 150-180 cm nie wliczając doniczki
Bardzo stara odmiana pochodzenia węgierskiego. Dzrewo rośnie silnie i wcześnie wchodzi w okres owocowania plonując bardzo obficie. Dojrzałe owoce są błyszczące, cytrynowożółte, gruszkowatego kształtu, średnio-soczyste,słodko-kwaśne i masie około 250g. W czasie gotowania miąsz staje się czerwony. Owoce zbiera się na przełomie września i października. Drzewo jest mało podatne na szkodniki, choroby oraz mróz. Odmiana ta ma znikome wymagania glebowe jak i klimatyczne, dobrze toleruje suszę.
Pigwa bardzo często mylona jest z pigwowcem. Są to jednak dwa różne gatunki. Pigwa ma o wiele większe owoce o bardziej uniwersalnym smaku i przybiera formę małego drzewka, natomiast pigwowiec to krzew z owocami mniejszymi i bardziej kwaśnymi.
Nazwa łacińska Pigwy to Cydonia, pochodzi od nazwy miasta leżącego na Krecie, Cydon, gdzie znajdowały się główne uprawy pigwy. To krzew lub małe drzewko które w naszym klimacie dorasta do 4 metrów wysokości, a w naturalnym środowisku nawet 8 metrów. Kwitnie początkiem czerwca na biało-różowo. Owocuje w 3-4 roku po posadzeniu. W zależności od odmiany owoce dojrzewają od września do pażdziernika. Zwykle osiągają masę 200 g, drzewa niektórych odmian zawiązują owoce o masie nawet 1 kg.
Miąższ pigwy jest twardy, aromatyczny, lecz cierpki w smaku, przez co owoce nie nadają się do bezpośredniej konsumpcji. Po przekrojeniu brunatnieją. Wykorzystywane są one do produkcji przeróżnych przetworów, w szczególności nalewek i wyciągów. Zawierają bardzo dużą ilość pektyn, przez co dawniej wykorzystywane były do konserwowania dżemów, soków, ciast i cukierków. Owoce bogate są również w polifenole, garbniki, witaminy C, B1, B2, P i A oraz minerały takie jak żelazo, fosfor, wapń i miedź.
Pigwa jest też bogata w witaminy i minerały. Znakomicie regeneruje suchą i popękaną skórę, pomaga także przy chorobach żołądka. Dzięki dużej zawartości witaminy C, owoce krzewu wspomagają odporność.
Pigwa najepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, ciepłych, osłoniętych od mrożnych wiatrów. Co do gleby jest bardzo mało wymagająca lecz nie lubi gleb typowo wapiennych, poza tym może rosnąć właściwie na wszystkich glebach kwaśnych i neutralnych. Roślina jest odporna na suszę i nie wymaga częstego podlewania.
Nasz sklep jest wpisany do rejestru producentów roślin w Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, co oznacza, że oferowane przez nas rośliny podlegają ścisłej kontroli jakości oraz kontroli zdrowotnej przeprowadzanej przez wykwalifikowane osoby.