Pigwa to drzewko owocowe o pędach bezkolcowych, dużych liściach i bardzo dużych owocach (do 850 gram). Nie należy jej mylić z pigwowcem - krzewem o pędach ciernistych i drobnych listkach. Owoce pigwy zawierają dużo witaminy C i potasu. Z uwagi na dużą zawartość pektyn nadaje się świetnie na galaretki. Z pigwy robi się konfitury, dżemy, chutney, syropy i nalewki. Owoce odmian Limon Ayvasi i Krymska można również spożywać na surowo.
Pigwa Limon Ayvasi (Pigwa Cytrynowa)
Cechy szczególne
Nadaje się do jedzenia na surowo, ma wysoką zawartość cukru w soku i cytrynowy posmak.
Pochodzenie
Odmiana pochodząca z Turcji.
Drzewo
Drzewo rośnie średnio silnie, ma pokrój wzniesiony. Wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje średnio i bardzo obficie.
Owoce
Owoce zbiera się na przełomie września i października, nadają się nie tylko na przetwory ale także do jedzenia na surowo. Owoce duże 100-400 g, o kształcie pękatej gruszki, silnie pachnące. Miąższ o wysokiej zawartości cukru, soczysty, łagodny, o cytrynowym aromacie, z niewielką ilością komórek kamiennych.
Podkładka Pigwa S1
Oferowana sadzonka
Zdj. przykładowej oferowanej rośliny. Rośliny mogą różnić się pokrojem korony, grubością i długością gałęzi, liczbą rozgałęzień. Niemniej jest to:
- drzewko klasy ekstra
- bardzo dobrze ukorzenione
- rozgałęzione (min. 3 rozgałęzienia)
- zdrowe (nadzór nad zdrowotnością drzewek sprawuje Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa we Wrocławiu)
- opatrzone etykietą z nazwą odmiany
- drzewko jest doskonale zabezpieczone do transportu, zapakowane w karton a korzenie zabezpieczone balotem przed wysychaniem.