- Dla bezpieczeństwa produktów paczki kurierskie z owocami i warzywami realizujemy od poniedziałku do czwartku (nadania w piątek powodują zablokowanie towaru na magazynach kurierów na 3 dni). Dla osób wybierających kuriera w przypadku braku możliwości ich odebrania, sugerujemy pozostawienie przesyłki np. u sąsiada.
- Przesyłki na paczkomat realizujemy od poniedziałku do czwartku. Ze względu na zmiany temperatur powietrza dla osób wybierających paczkomaty, prosimy odbierać owoce i warzywa do godziny od ich umieszczenia w paczkomacie. Zauważamy, że kurierzy, ani punkty paczkomatu nie posiadają chłodni, stąd też CZAS ODBIORU MA BARDZO DUŻE ZNACZENIE DLA ZACHOWANIA ŚWIEŻOŚCI owoców i warzyw.
- !!! Wysyłkę aronii realizujemy w ciągu 2 dni od złożonego zamówienia.
- Dziękujemy za zainteresowanie i wybór jednej z naszych ofert.
Przedmiotem oferty jest 1 kg owoców pigwy (różnej wielkości)
Pigwa to owoc, który w okresie jesienno-zimowych zachorowań powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety. Pigwa zawiera bowiem dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem.
Oferujemy Państwu produkt w 100% organiczny.
Z uwagi na fakt że do ich uprawy nie stosuje się żadnych ulepszaczy, nawozów itp. celem poprawy wydajności plonów oraz ich wyglądu, oferowane owoce są różnej wielkości od małych do dużych, posiadają na skórce nakropienia lub plamki, co pokazano na przykładowym zdjęciu.
Owoce kształtem przypominają jabłka, na początku są omszone, a wraz z biegiem czasu pokrywają się woskowym nalotem.
Owoce zostały zerwane w październiku powinny być przechowywane w domu przez kilka tygodni do momentu aż zmienią swój kolor barwy zielonej na żółtą.
Zdarza się, że owoce pigwy pękają. Jest to spowodowane zmienną pogodą, która charakteryzuje się okresami suszy i intensywnym opadów. Pęknięty owoc można wykorzystać, jeżeli nie zaczął gnić, nie nadaje się jednak do przechowywania.
Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ są twarde i kwaśne (dlatego nazywane bywają polską cytryną), jednak można z nich przygotować wiele przetworów o zaletach zarówno smakowych, jak i zdrowotnych: miód, marmolady, dżemy, powidła, kompoty, soki, pasty, nalewki oraz wina.
Ze względu na wygląd, pigwa często jest mylona z pigwowcem japońskim (Chaenomeles japonica), jednak owoce pigwowca są wyraźnie mniejsze, twardsze i kwaśniejsze niż owoce pigwy. To właśnie ich kwaskowy smak można odnaleźć w klasycznej nalewce zwanej pigwówką. Jednak w kuchni oba rodzaje owoców można stosować zamiennie i wytwarzać na ich bazie liczne przetwory.
Wartości odżywcze pigwy (w 100 g)
- Wartość energetyczna - 57 kcal
- Białko ogółem - 0.40 gTłuszcz - 0.10 g
- Węglowodany - 15.30 gBłonnik - 1.9 g
- WitaminyWitamina C – 15.0 mg
- Tiamina – 0.020 mg
- Ryboflawina – 0.030 mg
- Niacyna - 0.200 mg
- Witamina B6 - 0.040 mg
- Kwas foliowy - 3 µg
- Witamina A – 40 IU
- Minerały
- Wapń – 11 mg
- Żelazo - 0.70 mg Magnez - 8 mg
- Fosfor - 17 mg Potas - 197 mg
- Sód – 4 mg Cynk - 0.04 mg
Pigwa jest polecana szczególnie w okresach zwiększonej zachorowalności. Owoce zawierają dużą ilość witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Przetwory z pigwy są pyszne i aromatyczne. Sok, nalewka, konfitura i ciasta mają wielu zwolenników. Czym różni się pigwa od pigwowca? Ile kosztuje pigwa? Jakie ma właściwości zdrowotne i czy nadaje się do pielęgnacji ciała?