Pietruszka łodyga - 100g
Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) to dwuletnia roślina zielna, dorastająca do 20 – 60 cm wysokości. Posiada rurkowate łodygi, sinozielone, pierzaste liście, żółtozielone, baldachowate kwiaty oraz biały, palowy korzeń. Z kwiatów powstają drobne owoce – nasiona. Pochodzi z Europy Południowej, wysp Kanaryjskich, Tunezji, Maroka i Algierii. Znana była już starożytnym Grekom, Egipcjanom i Rzymianom. W Polsce jest uprawiana od XIV wieku i używana głównie jako przyprawa i jarzyna. Jej korzenie, liście i owoce mają też zastosowanie w lecznictwie. Pietruszka ma duże właściwości zdrowotne i odżywcze dzięki zawartości m.in. flawonoidów, przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, witaminy K, witaminy C, witaminy A, żelaza i potasu.
Zastosowanie w kuchni. Suszona łodyga pietruszki najlepiej nadaje się do różnego rodzaju przetworów zakładanych do słoików. Może na przykład posłużyć jako składnik marynaty do ogórków konserwowych, marynowanej papryki czy dyni. Podobnie jak liście, łodyga pietruszki może też być użyta do przyprawiania zup, sosów, mięs i innych dań.
Właściwości lecznicze. Łodyga pietruszki, podobnie jak cała roślina, dzięki mnogości dobroczynnych substancji, działa moczopędnie, wzmaga apetyt, oczyszcza krew, ma korzystny wpływ na serce i cały układ krwionośny, poprawia odporność i wspiera układ immunologiczny organizmu, pomaga zwalczać stany zapalne, korzystnie wpływa na stan skóry, zębów i kości, odświeża oddech i neutralizuje nieprzyjemne zapachy w jamie ustnej.
Przeciwwskazania. Kobiety w ciąży powinny unikać nadmiernych ilości pietruszki.
Informacja o alergenach: Może zawierać gorczycę, seler, pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie produktów zawierających w.w. alergeny.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.
Suszona łodyga pietruszki najlepiej nadaje się do różnego rodzaju przetworów zakładanych do słoików. Może na przykład posłużyć jako składnik marynaty do ogórków konserwowych, marynowanej papryki czy dyni. Łodygi pietruszki, podobnie jak liście działają moczopędnie, wzmagają apetyt, oczyszczają krew, mają korzystny wpływ na serce i cały układ krwionośny, poprawiają odporność i wspierają układ immunologiczny organizmu, pomagają zwalczać stany zapalne, korzystnie wpływają na stan skóry, zębów i kości.
Skład: Pietruszka – łodyga
Kraj pochodzenia: Polska
Cena: 2.12