Pietruszka Lenka
Pietruszka Lenka to odmiana średnio późna, ceniona za wysoką plenność. Idealna do używania jesienią i zimą, dobrze znosi warunki zimowego przechowywania. Długi OK 20 cm, biały korzeń, ostro zakończony. Polecana do wykorzystania w zupach i przetworach. Zwłaszcza jej natka jest ceniona ze względu na dużą ilość żelaza.
Zalety:
- Trwała w przechowywaniu,
- Miąższ kremowobiały, w smaku łagodny, słodki.
- Dobrze znosi przechowywanie zimowe,
- Zawiera dużo witamin, zarówno korzeń jak i natka.
Ciekawostki:
- Z korzenia pietruszki robi się olej pietruszkowy, który pozytywnie wpływa na skórę, regeneruje ją i redukuje rozstępy i przebarwienia.
- Pietruszkę można stosować przy zatrzymaniu wody w organizmie lub kamieniach nerkowych.
Wysiew:
- Siać od marca do kwietnia w rozstawie 30-40 x 4-6 cm.
- Zbiór w sierpniu-październiku.
- Wymaga gleby żyznej, pulchnej, zasobnej w próchnicę i wilgoć, najlepiej uprawiać w drugim roku po oborniku.