Pietruszka cukrowa
Pietruszka cukrowa to odmiana wczesna, ceniona za wysoką plenność. Krótki, biały korzeń, ostro zakończony, miąższ nie ciemnieje podczas gotowania. Polecana do wykorzystania w zupach i przetworach. Zwłaszcza jej natka jest ceniona ze względu na dużą ilość żelaza.
Zalety:
- Bardzo plenna,
- Można stosować w siewie ozimym,
- Dobrze znosi przechowywanie zimowe,
- Zawiera dużo witamin, zarówno korzeń jak i natka.
Ciekawostki:
- Z korzenia pietruszki robi się olej pietruszkowy, który pozytywnie wpływa na skórę, regeneruje ją i redukuje rozstępy i przebarwienia.
- Pietruszkę można stosować przy zatrzymaniu wody w organizmie lub kamieniach nerkowych.
Wysiew:
- Siać od marca do maja w rozstawie 25-40 cm.
- Zbiór w lipcu-październiku.
- Wymaga gleby żyznej, pulchnej, zasobnej w próchnicę i wilgoć.