Piestrak jadalny (Choiromyces maeandriformis Vittad.) – gatunek grzybów z rodziny truflowatych.
Grzyb jadalny: jadalny, o smakowych właściwościach, cenione są szczególnie jego młode owocniki. Miąższ łykowaty; zjedzony na surowo działa przeczyszczająco.
Mają smak grzybów ze smakiem orzechów dobrze smażonych nasion i silnym charakterystycznym smakiem.
Kształt - okrągłe, tekstury - mięsiste i żylaste, wielkość - od ziarna grochu do dużej bulwy ziemniaka, a nawet większe, a waga czasami może osiągnąć 1 kg.
Wszystkie owocniki mają zewnętrzną warstwę skórzaste - gładka, popękana lub pokryta brodawkami, zwany perydium i zawierających tkanki znajdującej się wewnątrz której krój ma charakterystyczny marmurkowy wzór jasne i ciemne smugi.
Białe trufle (Tuber magnatum) tworzą symbiozę z brzozy, topoli, wiązu, lipy, wierzby, jarzębiny, głogu.
Czarne trufle (Tuber melanosporum) z dębu, buka, grabu, leszczyny. Czasami trufle tworzą mikoryzy z sosny.
Białe i czarne trufle wyhodowane z grzybnią, przystosowany również do tradycyjnych drzew i krzewów ogrodowych.
Więcej szczegółów na temat białego trufla:
Biała trufla Piemont (Włochy), Bulwy magnatum
Jest to jeden z najbardziej powszechnych rodzajów trufle. Biała trufla jest powszechne w Europie Zachodniej, a także w Rosji, na Białorusi i Ukrainie.
Na terenach północnych rośnie na glebach piaszczystych i gliniastych, w lasach sosnowych, jak i liściastych (brzoza, osika włącznie), ale najbardziej wartościowe, wysokiej jakości trufle rosną leszczyny. Zbierają białe trufle od sierpnia do listopada.
Trufle, zebrane w późniejszym czasie, owocniki są większe i lepszej jakości.
Grzyby jadalne, delikatny przysmak.
W kuchni włoskiej białe trufli jest używane prawie wyłącznie w postaci surowej. Tarty na specjalnej tarki są one dodawane do sosów, używany jako przyprawa do różnych potraw. Pokrojone cienkie plasterki trufle są dodawane do mięsa i z sałatki.
Owocniki podziemnych, w postaci nieregularnej wielkości bulw jest zwykle 2-12 cmz z 30-300 g.
Od czasu do czasu zdarzają się przypadki, o masie 1 kg lub większejz Powierzchnia jest nierówna, pokryta aksamitną cienkiej skórą, nie oddziela się od pulpy światła koloru ochry lub brązowawy.
Miąższ jest gęsta, białawy do żółto-szary kolor, czasem z czerwonawym odcieniem, z białym z kremowym, brązowym marmurkowym wzorem.
Torby wydłużone workowaty, osiem kulistych zarodników zdobiły tępe kolce. Smak jest przyjemny, korzenny zapach, przypominający ser z czosnkiem.
Więcej szczegółów na temat białego trufla:
Czarne trufla lub Perigord, Bulwy melansporum
Rośnie w lasach liściastych z gleby wapienne jest zwykle pod korzeniami dębu, buka, grabu, leszczyny na głębokości od kilku centymetrów do pół metra. Najbardziej rozpowszechniony w centralnej Francji, Włoszech i Hiszpanii.
Owocowe okrągłe ciało i nieregularnym kształcie, 3-9 cm średnicy. Powierzchnia czerwonawo-brązowy, a później do czarnych jak węgiel po naciśnięciu włącza rdzawy kolor. Jest ona objęta licznymi małymi nieprawidłowościami 4-6 krawędziach.
Miąższ jest jędrny, o brzasku, szary lub różowo-brązowy z białym lub czerwonym marmuru wzór na cięcie, ciemnieje z wiekiem sporu i staje się ciemnobrązowe lub czarne i fioletowe, żyły zostaną zachowane.
Ma silny charakterystyczny smak, elastyczna, chrupiące, ale lepkie i niebieskawe ciała, przyjemny smak pikantny z lekkim odcieniem orzecha Muscat.
Technologii uprawy
Rosnące trufle zmniejszona w istocie jedynie do prawidłowego lądowania, a następnie do dokładnego określenia miejsca zbiorów. Sam proces wzrostu grzybów występuje na głębokości 30-40 cm. Pod ziemią i staje się rozłożone w czasie od 2 do 5 lat przed pierwszym zbiorem.
Kolejne zbiory 2 razy w roku - 1) na wiosnę od końca marca do początku maja; 2) jesienią - od połowy września do końca listopada.
Czas sadzenia - przez cały rok.
Grzybnia jest w korzeniach już rosnących drzew i staje się, lub w czasie sadzenia.
Znaki, które określają miejsce zebrania:
1)
grunt znacznie obniżył się i wychował; 2) silny zapach odporne na grzyby przyciąga w to miejsce wiele owadów; 3) nacisk psów i innych zwierząt domowych (takich jak świnie i drób) "kopać" w miejsce "grzyb" z pewnością przyciągnie uwagę; 4) charakterystyczny smak.
Grzyby kopać delikatnie rękami rękami za pomocą drobnych
narzędzi ogrodniczych, wybierając wszystkie bulwy. Potem znowu wylewa miejscu wykopalisk.
Przechowywania świeżych grzybów przez 7-8 dni w temperaturze 13 ° 7.
Trufle mogą być mrożenie, suszenie, solenie i marynowanie.
1 opakowanie (150 g świeżego lub mieszkają
100 g suchego) tarło pierwotne ziarna w przeliczeniu na dojrzałego drzewa lub drzewko.