PIERZGA- PRZETWORZONY PYŁEK KWIATOWY
MASA NETTO: 300G
ZBIÓR 2019 -
PASIEKA POD STAŁYM NADZOREM WETERYNARZA
PIERZGA (przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy)
- układ nerwowy – nerwice, depresje, intensywny wysiłek umysłowy
- układ pokarmowy – wrzody, biegunka, schorzenia wątroby
- wzmacniająco i regenerująco przy anemii, spadku odporności, w okresach silnego zmęczenia, niedoborach witamin i minerałów, w okresie rekonwalescencji, po przebytych zabiegach operacyjnych, w stanach pozawałowych,
Pierzga pszczela to pokarm dla pszczół, stanowiący źródło białka, składników mineralnych, aminokwasów oraz witamin, który może być również stosowany przez człowieka ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości.
Pierzga pszczela to produkt o bardzo szerokim zastosowaniu. Przede wszystkim doskonale sprawdza się podczas regenerowania organizmu, zabiegach,operacjach. Ponadto stymuluje ona układ nerwowy organizmu w stanach depresyjnych i ma działanie wzmacniające, w związku z występowaniem tzw. syndromu chronicznego zmęczenia. Dzięki pierzdze pszczelej można także odtruć wątrobę oraz zminimalizować dolegliwości związane z układem pokarmowym, takie jak wrzody, biegunki oraz zaparcia.
Miód jest jedną z najcenniejszych substancji odżywczych i leczniczych, jakich dostarcza nam natura. Składa się głównie z cukrów prostych, jest niezwykle łatwo przyswajalny przez organizm ludzki. Oprócz węglowodanów zawiera kwasy, białko, enzymy, substancje bakteriobójcze, witaminy z grupy B oraz A, C i K, wszystkie aminokwasy oraz około 30 makro- i mikroelementów (najważniejsze z nich to żelazo, mangan, kobalt i magnez), zawiera również inhibinę, (substancję hamującą rozwój bakterii i zabijającą niektóre jej szczepy). Wszystkie te składniki są bardzo cenne dla człowieka, dzięki ich niezwykłym właściwościom (działanie antybakteryjne, regenerujące, detoksykujące, odżywcze i lecznicze), miód wzmacnia organizm fizycznie i psychicznie, poprawia odporność i dodaje energii.
Miód jest szczególnie zalecany dla chorych na serce, wątrobę, przy reumatyzmie, anemii, niedowadze, złej przemianie materii, podczas rekonwalescencji, przed operacjami, wzmacnia organizm osób starszych. Osobom zdrowym pozwala zachować dobrą kondycję, uodparnia i wzmacnia. Miód powinien być spożywany przez dzieci i młodzież, ponieważ wpływa u nich na przyrost wagi, wzmaga ogólną odporność organizmu oraz ułatwia rozwój umysłowy.
Przewagą produktów pszczelich nad produktami syntetycznymi jest brak skutków ubocznych i łatwość przyswajania przez organizm.