Pierzga w miodzie wielokwiatowym 50% pierzgi 50% miodu
Spośród wszystkich produktów pasiecznych, pierzga odznacza się najwyższymi walorami odżywczymi oraz najszerszym spektrum działania na nasz organizm. Można z całą odpowiedzialnością pokusić się o stwierdzenie, iż stanowi ona najcenniejszy produkt jaki występuje na ziemi
Pierzga spożywana regularnie usuwa z organizmu substancje trujące, metale ciężkie i neutralizuje takie używki jak kawa tytoń i alkohol.
Pierzga ma konsystencje zgęstniałego miodu.
- Dowiedziono także że spowalnia procesy miażdżycowe naczyń układu krwionośnego.
- odżywia serce
- łagodzi bóle dusznicowe
- bardzo polecana jest przy miażdżycy
Ze względu na swe właściwości energetyczne wchodzi w skład diety dla sportowców, alpinistów, lotników, ludzi potrzebujących dużo sił ,wykonujących ciężki wysiłek fizyczny oraz przede wszystkim dzieci, które ze względu na ich szybki rozwój, odznaczają się wzmożonym zapotrzebowaniem na te substancje.
Warto wiedzieć, że 10dag.pyłku kwiatowego pod względem zawartości białka, to równowartość białka jaka jest zawarta w 1kg. cielęciny lub ośmiu jaj kurzych.
Białko to, jako że jest pochodzenia roślinnego a nie zwierzęcego, nie wywołuje objawów jego przedawkowania w postaci uczulenia.