Pierzga zawiera wiele dobroczynnych składników, które pozytywnie wpływają na stan zdrowia i samopoczucie.
Jakością przewyższa tak cenne produkty, jak mięso wołowe czy wieprzowe.
W jej składzie znajduje się:
- witamina A,
- witamina B1,
- witamina B2,
- witamina B3,
- witamina B6,
- witamina C,
- witamina PP,
- witamina E,
- witamina D,
- witamina H,
- witamina K,
- witamina B12,
- żelazo,
- fosfor,
- potas,
- miedź,
- sód,
- magnez,
- cynk,
- selen,
- chrom,
- nikiel,
- krzem,
- enzymy: inwertaza, kataliza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza.
W porównaniu z pyłkiem, pierzga zawiera mniej białka (12%) i tłuszczu (66%), zamiast tego więcej cukrów (o 60%) i innych substancji.
To źródło witaminy K i kwasu mlekowego.
Zawiera również znacznie większą ilość peptydów i wolnych aminokwasów.
Stosowanie pierzgi:
Pierzgę można stosować na wiele różnych sposobów, ponieważ w smaku nie różni się znacząco od miodu.
Można po prostu zjeść odpowiednią ilość produktu lub rozpuścić ziarenka w filiżance z wodą, sokiem, mlekiem lub miodem.
Ważne, by płyn nie był gorący, temperatura powyżej 40 stopni Celsjusza dezaktywuje większość wartości odżywczych.
Pierzgę można również zalać wieczorem i wypić dopiero rano.
Osoby żywione sztucznie mogą wprowadzać do żołądka lub jelit pierzgę rozpuszczoną w wodzie.
Kurację można też łączyć z zażywaniem leków farmaceutycznych.
Dawkowanie pierzgi:
Pierzga często jest stosowana w celu wzmocnienia organizmu oraz zaspokojenia zapotrzebowania na witaminy. Dzieci w wieku 3-12 lat powinny spożywać 10-15 gramów dziennie, natomiast dzieci powyżej 12 lat i dorośli- 20-30 gramów na dobę.
Najlepiej spożywać ją dwa razy dziennie- rano na czczo i wieczorem przed snem. Można zażywać ją również trzy razy dziennie, 1-2 godziny po posiłku.
Kuracja lecznicza pierzgą powinna trwać co najmniej kilka miesięcy. Warto jednak przed stosowaniem naturalnych metod poradzić się lekarza. Jest to szczególnie konieczne w przypadku kobiet w ciąży, dzieci poniżej 3. roku życia, młodzieży w okresie rozwoju oraz kobiet w czasie menopauzy. Według zachodniej literatury zwiększenie dawkowania pierzgi do 4 łyżeczek dziennie jest zalecane po kuracji antybiotykiem, ludziom starszym, osobom intensywnie trenującym i osobom wycieńczonych nerwowo. Kurację pierzgą najlepiej przeprowadzać dwa razy w roku przez 30-60 dni, najlepiej w czasie wiosny i jesieni. Przerwa powinna wynosić trzy miesiące.
Przeciwwskazania:
Pierzga pszczela to substancja, która jest bardzo dobrze tolerowana przez organizm i nie wywołuje żadnych skutków ubocznych. Wyjątkiem jest uczulenie na produkty pszczele, w takiej sytuacji stosowanie produktu nie jest zalecane, ponieważ może wystąpić reakcja alergiczna.
NIE powinna być również zażywana w nadmiarze, ponieważ przyczynia się do przybierania na wadze ze względu na wysoką zawartość cukru.
Pasieka wielkopolska- to my!
Nasze regionalne pasieki można spotkać na terenach powiatu wrzesińskiego, poznańskiego, średzkiego, słupeckiego oraz gnieźnieńskiego.
Stawiamy na tradycyjne pszczelarstwo.
Nasze pasieki są tradycyjne, pszczoły zdrowe a miód stuprocentowo naturalny- sprawdźcie sami! :)
Naturalnie i zdrowo przede wszystkim.
Wiemy, że najsmaczniejszy i w 100% naturalny miód powstaje z nektaru zebranego przez pszczoły na terenach o nieskazitelnej czystości, oddalonych od miast, dróg, nie narażonych na opryski.
Dlatego nasze pasieki lokalizujemy głównie w środku leśnej głuszy, na naturalnych łąkach oraz terenach Doliny Cybiny.
Rób to co kochasz!
W życiu najważniejsze jest żeby robić to co się kocha.
Tak właśnie jest z naszym pszczelarstwem. Pasja, zamiłowanie oraz radość z obcowania z przyrodą w połączeniu z doświadczeniem i profesjonalizmem dają niesamowite efekty.
Sprawdźcie sami :)