Instrukcja uprawy grzybów do ogrodu PIEŚCIENIAK
Każde opakowanie zawiera 100% naturalnie sprasowanego podłoża oraz
opakowanie grzybni.Grzybnię można przechowywać w temperaturach od +2 do
+10 stopni Celsjusza przez okres czterech tygodni.
Najlepszym czasem na założenie uprawy jest okres od marca do
października! Grzyby rosną od marca do listopada. .
Przygotowanie substratu
Proszę wybrać miejsce, w miarę możliwości ocienione i osłonięte od
wiatru, w ogrodzie, najlepiej pod krzewami lub drzewami. Należy unikać
jednakże zbyt dużej ilości drewna iglastego, ponieważ podłoże takie nie
jest zbyt korzystne dla wzrostu grzybów. Do założenia uprawy potrzeba
zagłębienia o wymiarach ok. 50 cm x 50 cm lub 0,25 m2 oraz o głębokości
15 cm. Należy wykopać takie wgłębienie w wybranym miejscu, tak aby można
było umieścić podłoże płasko na ziemi. Optymalna jest orna gleba
próchnicza, najlepiej w pobliżu kompostownika. Uprawa udaje się także w
przypadku nie optymalnych gleb, na przykład gleby gliniastej, wtedy
ewentualnie czas oczekiwania na zbiór może być dłuższy. Sprasowane
podłoże – ok. 3 kg należy namoczyć w wodzie – ale nie opakowanie grzybni
– w pojemniku w 8 litrach ciepłej wody z wodociągu (do 50 stopni
Celsjusza). Jeśli użyjecie Państwo więcej wody, będziecie musieli po
nasączeniu wycisnąć jej nadmiar, tak aby po ściśnięciu substratu w dłoni
nie dało się nic więcej wycisnąć.
Założenie uprawy
Jak tylko podłoże nasiąknie wodą i nie występują w nim suche miejsca,
należy ułożyć około połowy podłoża w wykopanym miejscu w ogrodzie.
Następnie należy czystymi dłońmi rozłożyć grzybnię na podłożu. Należy
przy tym podzielić grzybnię na kawałki wielkości kciuka, nie zgniatać
ich, powinno powstać około 10-15 kawałków, następnie należy je
równomiernie rozłożyć na podłożu. Pozostałe podłoże należy położyć na
grzybni i równo przycisnąć. Na koniec należy przykryć podłoże ok. 3 cm
warstwą ziemi. Ziemia nie może być ani zbyt zlepiona ani zbyt luźna,
najlepiej użyć ziemi z kompostownika, zakupionej ziemi ogrodowej lub
torfu.
Czas wzrostu
Grzybnia rośnie w temperaturze od ok. +10 stopni Celsjusza, najszybciej
w temperaturze +20 do +25 stopni Celsjusza. Proszę pamiętać, że
temperatury powyżej +38 stopni C. zabijają grzybnię.
W zależności od temperatury i wilgotności grzybnia przerasta substrat w
czasie ok. 4 do 6 miesięcy. W tym czasie podłoże nie powinna być
narażone na działanie mrozu. W przypadku temperatur niższych niż -10
stopni C. należy okryć miejsce uprawy chrustem, liśćmi itp. W przypadku
długotrwałych deszczy można także okryć miejsce uprawy.
W razie dłuższych okresów bezopadowych należy podlewać miejsce uprawy
grzybów od czasu do czasu! Należy jednak uważać na to, aby nie podlewać
jej zbyt intensywnie, gdyż długotrwała wilgoć niszczy uprawę. Grzyby
rosną w okręgu ok. 1 m wokół zaszczepionego miejsca w ziemi. Pojawiają
się one w krótszych lub dłuższych odstępach czasu, przy dobrych
warunkach nawet przez wiele lat!. Korzystna jest wysoka wilgotność
powietrza, tak jak w lesie. Można osiągnąć to umieszczają uprawę w
tunelu foliowym itp., w pozostałych przypadkach grzyby rosną w
zależności od warunków pogodowych.
Wzrost grzybów – zbiór
Uprawy założone wiosną wydadzą pierwsze grzyby po około 4 – 6
miesiącach, a. założone jesienią wydadzą pierwsze grzyby od maja lub
czerwca następnego roku. Można zbierać grzyby, jak tylko osiągną one
wielkość, jakiej sobie Państwo życzycie. Najlepiej smakują one wtedy,
gdy kapelusz jest lekko rozwinięty. Przy zbiorze należy ostrożnie
wykręcić grzyby, aby nie uszkodzić małych młodych grzybów. Proszę nie
pozostawiać na uprawie żadnych przejrzałych grzybów ani resztek grzybów,
ponieważ wabią one muchy, co powoduje robaczywość.
Dodatkowe informacje
Proszę pamiętać, że także ślimaki lubią grzyby, dlatego należy
zapobiegać zjedzeniu grzybów przez ślimaki stosując pułapki (w formie
usypanego okręgu z kłującego materiału (wióry drewna, popiół drzewny)
lub stosując substancje przeciw ślimakom.
Grzyby można przechowywać w stanie surowym w lodówce do czterech dni.
Grzyby nasiąkają szybko wodą i tracą w wyniku tego swój aromat, dlatego
w miarę możliwości należy czyścić je jedynie przy użyciu ściereczki
kuchennej. Usuwać należy jedynie sam koniec trzonu. Świeże grzyby można
zamrażać. Grzyby należy w tym celu oczyścić, pokroić i zamrozić bez
blanszowania. Można je przechowywać przez 6-8 miesięcy. Bez problemów
można zamrażać także gotowe potrawy. W celu rozmrożenia grzybów należy
je, podobnie jak warzywa, podgrzać i przyprawić.
Przepis
Placki z grzybami i dipem z twarogu ziołowego
Porcja dla 4 osób – czas przygotowania 40 minut
4 średnio duże ziemniaki ,1 jajko,1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej,
1 mała drobno posiekana cebula, 250 g twarogu, 2-3 łyżki stołowe
świeżych i posiekanych ziół, np. szczypiorku, natki pietruszki, trybuli,
bazylii, rzeżuchy lub koperku
Troszkę soku z cytryny, 400 g grzybów pokrojonych w plastry, 1 drobno
posiekana szalotka
Sól, pieprz, cukier, troszkę oleju lub masła do smażenia
Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Przygotować twaróg ziołowy
mieszając twaróg, zioła, sól, pieprz, sok z cytryny i nieco cukru.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobno i zmieszać dokładnie z jajkiem,
płatkami owsianymi, mąką ziemniaczaną, szczyptą soli. Uformować małe
kulki, dobrze wycisnąć, uformować placki i delikatnie podsmażyć na oleju
z każdej strony przez 5-7 minut. Postawić w ciepłym piekarniku.
Grzyby podsmażyć z szalotką przez 5-10 minut.
Podawać placki z grzybami na podgrzanych talerzach wraz z małymi
miseczkami napełnionymi dipem z ziołowego twarogu.