Zakupy z naszych kont: ITALIAMO_APETITO (delikatesy) oraz ITALIAMO_CAFFE (kawy) nadamy w jednej paczce.
Profesjonalna firma Agugiaro & Figna Molini S.p.A. z Colecchio (Parma) operuje liniami technologicznymi gwarantującymi wysoką jakość finalnego produktu – SKOSZTUJ ORYGINAŁU!
Niniejsza aukcja dotyczy worka włoskiej mąki z pszenicy twardej „Agugiaro” Semola di grano duro „0” z młyna Agugiaro & Figna Molini S.p.A., o wadze 10 kg.
Najlepiej spożyć przed 28.02.2021 r.
(Uwaga: wyrób może zawierać śladowe ilości pyłków mleka i jajek w proszku oraz nasion soji i sezamu, których linie produkcyjne znajdują się w zakładzie.)
Przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu, o wilgotności nie większej niż 15,5%.
Mąka „Agugiaro” Semola di grano duro „0” z firmy Agugiaro & Figna Molini S.p.A. przeznaczona jest specjalnie do ciast wyrabianych naturalnie, z własnej rozczyny, bez drożdży; sprawdza się wyśmienicie również przy wyrastaniu na zakwasie z piwa.
Włoska mąka spod znaku handlowego „Agugiaro” jest mieszanką na bazie pszenicy twardej „tipo 0” i zalicza się do tzw. mocnych, które mogą długo wyrastać (18-21 godz.) nie wymagając w pośpiechu szybkiego, jednorazowego użycia przygotowanego ciasta pod pomyślany wypiek, np. pizzę. Jest to wyrób z samego szczytu – 100% czystości, o idealnej bieli i wyjątkowych właściwościach: niezwykłej organoleptyce i niedościgłej konsystencji. Zawiera dużo kleju (semoliny), przez co świetnie nadaje się do lepienia pierogów (pół na pół ze zwykłą polską mąką), które się nie rozgotowują, osiągając wydajność 170 szt. z jednego kilograma takiej mieszanki.
Jest to oferta wymarzona dla osób, które umieją kreować swoją kuchnię i własne wypieki.
Włosi mają sprawdzone, że nadaje się do pieczenia wykwintnych chlebków, podpłomyków, babek, rożków (piadina, focaccia, pizza, panettone, brioche, croissant), bardzo delikatnych, niemal rozpływających się w ustach.
Zakład Agugiaro & Figna Molini jest dobrym, bo namacalnym przykładem włoskiej dalekowzrocznej przedsiębiorczości. Narodził się ze spotkania dwóch historycznych rodzin młynarstwa: młyna Agugiaro założonego w 1831 roku w Curtarolo (Padwa) i młyna Figna powstałego w 1874 roku w Valera (Parma). Podwenecka familia w latach 90. XX wieku przekształciła swój stary zakład w nowoczesne przedsiębiorstwo skupione na produkcji półproduktów. W tym okresie (1985 r.) Alberto Figna stworzył własny, specjalistyczny tabor samochodowo-ciężarowy ITG (Italiana Trasporti su Gomma SrL), a swoje moce przerobowe wzmocnił w 1997 r. nabywając młyn Molini Fagioli pod Perugią.
W 2003 r. wdrożono projekt agregacji przemysłowej między dwoma historycznymi rodzinami młynarzy poprzez utworzenie nowej firmy Agugiaro & Figna molini spa. Dziś jest to wiodąca włoska grupa młynarska, z fabrykami w Collecchio ( Parma), Curtarolo (Padwa) i Magione (Perugia), z których każda specjalizuje się w określonych wyrobach.
Wszystkie zakłady produkcyjne Agugiaro & Figna są zautomatyzowane i wyposażone w zaawansowane przyrządy w celu certyfikacji każdej fazy procesu produkcyjnego. Kontrola jakości obejmuje szczególnie surowe analizy chemiczno-fizyczne w trzech laboratoriach dołączonych do upraw roślin. Słowo „test” ma się przekładać na zapach przyszłego chleba lub świeżo upieczonego innego wyropbu, np. deseru, co wynika z surowości oceny smakowej i estetycznej po degustacji przez zespół cukierników, piekarzy i ekspertów technicznych powołanych pod egidą fabryki.
„Jakość nigdy nie jest przypadkiem; zawsze jest wynikiem inteligentnego wysiłku” – to motto-cytat z Johna Ruskina, mówiący o zdolności połączenia się dwóch historycznych rodzin włoskiej sztuki młynarskiej, które były w stanie zespolić swoje umiejętności i doświadczenia, by dostarczać doskonałe mąki i półprodukty najwyższej jakości na cały świat.
Piekarnie, ciastkarnie, pizzerie, makaroniarnie...: z przedsiębiorstwa Agugiaro & Figna Molini wysyła się najbardziej odpowiedni surowiec do każdego zastosowania, ponieważ mąki nie mogą być takie same.
Najbardziej znane marki handlowe firmy to „Molino Agugiaro” i „5 Stagioni”.