Kuchenne Inspiracje. Pierogi, kluski, makarony
Maria Siostra
Nr. mag. M02/R07/P03/ma
Książka nowa - powystawowa
możliwe defekty - rysy, otarcia, zagięcia
W kolejnej części poradnia kulinarnego siostry Marii proponujemy
przepisy na niezwykle popularne i przez wielu uwielbiane mączne
dania, idealne na powszedni lub niedzielny obiad czy spotkanie
w gronie rodziny.
Książka została podzielona na cztery działy
tematyczne. W pierwszym zamieszczono receptury na rozmaite
pierogi, które wielu z nas nieodłącznie kojarzą się z dzieciństwem, z
kuchnią mamy czy babci. Okazuje się, że ich przygotowanie nie musi być
skomplikowane i pracochłonne. Znajdziemy tu przepisy na tradycyjne
pierogi z mięsem czy z kapustą i grzybami, ale i na te, które
przywędrowały do nas z odległych kultur, jak gruzińskie
chinkali czy włoskie ravioli. W drugim rozdziale zebrano
przepisy na kopytka, kluski śląskie, kartacze, drobne kluseczki
do zup, pyzy czy knedle. W dziale trzecim skupiono się na makaronie, a w
czwartym na różnego rodzaju naleśnikach, plackach, krokietach, racuchach i
blinach.
Pierogi, kluski, makarony to niezbędnik dla miłośników
dobrej kuchni, a prezentowane dania powinny zadowolić gusta nawet
najbardziej wymagających smakoszy.