Pieprzowiec chiński / drzewko pieprzowe
- doniczka - 18cm,
- wysokość - 40-60cm
Zanthoxylum simulans
Pieprzowiec chiński to jeden z najstarszych gatunków pieprzowców na świecie. Rośnie jako zimozielona roślina o wysokości do 8 metrów. Pachnące korzenie, liście i nasiona pieprzowca są używane w medycynie ziołowej od tysięcy lat. Nasiona łagodnie drażnią i są stosowane jako składnik leczniczy, zazwyczaj w proszku lub w postaci mieszanki z innymi ziołami. Pieprzowiec chiński produkuje również małe owoce, które są zarówno smaczne, jak i zdrowe. Co ciekawe o kolorach późniejszego produktu - pieprzu decyduje czas zbiorów jak i proces technologiczny jakiemu są poddawane. Zarówno jego owoce jak i liście są bardzo przydatne do zrobienia kiszonek nadając im lekko pikantnego a zarazem cytrusowego smaku. Liście, kwiaty i młode pędy są również jadalne. Pieprzowiec chiński jest idealnym rozwiązaniem dla ogrodników szukających skutecznego środka odstraszającego insekty.
Szanowni klienci informujemy że nie każda roślina owocuje w momencie dokonywania przez Was zakupów.
Wymagania świetlne: Roślina potrzebuje sporo światła, latem może być na zewnątrz w stanowisku osłoniętym od wiatru, w okresach przejściowych wewnątrz pomieszczeń (południe, wschód lub zachód) zaś zimą ważniejsza od warunków świetlnych jest temperatura hibernacji
Podlewanie: Latem podlewamy dość często, podłoże powinno z wierzchu przeschnąć pomiędzy kolejnymi podlewaniami. Podczas zimowania sporadyczne raz na kilka tygodni.
Nawożenie: Najlepiej nawozić regularnie, co trzecie/czwarte podlewanie z dodatkiem odżywki
Przesadzanie: Młode rośliny należy przesadzać co rok, starsze co dwa lata najlepiej wczesną wiosną zanim roślina wypuści przyrosty/kwiaty.
Podłoże: Ziemia do cytrusów, z dodatkiem torfu o pH 5,5-6,5, musi być żyzna i dość przepuszczalna choć w naturalnych warunkach cytrusy rosną także w twardym podłożu gliniastym
Inne zabiegi: Hibernacja zimą (temperatura 8-13°C), przycinanie odrostów kilka razy w roku