Pieprz zielony ziarno 1kg
PIEZIEZIA_1KG
Pieprz zielony to brat pieprzu czarnego, ponieważ obie przyprawy pochodzą dokładnie z tej samej rośliny z rodziny pieprzowatych. Jego owoce są zbierane zanim dojrzeją, a następnie poddaje się je zabiegowi suszenia w bardzo niskich temperaturach. Chociaż w kuchni polskiej nie cieszy się on zbyt dużą popularnością to najlepsi szefowie kuchni z całego świata sięgają po niego bardzo często. Ziarna zielonego pieprzu mają ciekawy aromat i dużo delikatniejszy smak od pieprzu czarnego.
Właściwości pieprzu zielonego: pieprz zielony wspomaga układ trawienny, ma właściwości odchudzające, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, znacząco poprawia stan zdrowia w przypadku problemów z pamięcią, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, pobudza apetyt, wzmaga wchłanianie witamin z grupy B.
Możliwości zastosowania ziaren zielonego pieprzu: bardzo popularnym dodatkiem do mięs jest sos z zielonego pieprzu, idealnie komponuje się z smażonym i pieczonym mięsem, bardzo pasuje do delikatnych potraw, często dodawany do ryb.
Ciekawostką jest, że uprawę pieprzu zielonego często łączy się na jednej plantacji z uprawą kawy lub herbaty.