PIEPRZ ZIELONY MŁOTKOWANY 100 g
Jestem pieprzem zielonym. Jak możesz się domyśleć jestem niedojrzałym ziarnem pieprzu, który po zebraniu suszy się w niskiej temperaturze, aby nie stracić zielonej barwy. Jestem najłagodniejszym rodzajem pieprzowych ziaren, co nie odbiera mi pożądanej wyrazistości. Dodawaj mnie do steków wołowych, do ryb – świetnie doprawiam łososia, zup oraz deserów. Ponieważ jestem przyprawą Mr Cook Premium Line – zostałam zapakowana z najwyższą starannością w wysoko barierową trójwarstwową torebkę z zamknięciem strunowym. Dzięki niemu mój smak i aromat pozostaje najwyższej jakości do ostatniego użycia.
Kraj pochodzenia: Indie.
Produkt może zawierać: gluten, soję, mleko (w tym laktozę), seler, gorczycę, sezam.
Pieprz zielony młotkowany (łac. Piper nigrum).
Dlaczego to ważne, że posiadamy certyfikat FSSC 22000 rozpoznawany przez organizację Global Food Safety Initiative (GFSI)?
Ponieważ ta organizacja rozpoznaje jedynie 12 najbardziej wymagających programów certyfikujących zapewniających bezpieczeństwo produkcji żywności na świecie, w tym wdrożony przez nas system FSSC 22000.
Taki poziom certyfikacji zapewnia konsumentom bezpieczeństwo produktów. Jako konsument możesz tego nie wiedzieć, ale największe sieci handlowe zamawiając produkcję towarów pod marką własną wybierają dostawców tylko wśród firm z taką certyfikacją.
Czy HACCP i FSSC 22000 to taki sam poziom bezpieczeństwa produkcji żywności?
Czasem firmy podkreślają, że mają wdrożony system HACCP – zapominając chyba, że nie jest to szczególny atut – to podstawowy wymóg prawny prowadzenia działalności związanej z żywnością w Unii Europejskiej – kolokwialnie mówiąc trzeba mieć wdrożony HACCP wprowadzając przyprawy do obrotu tak samo jak mieć np. zarejestrowaną działalność gospodarczą.
HACCP jest częścią wymagań prawnych, dlatego jest częścią systemu FSSC 22000, ale do wdrożenia FSSC 22000 trzeba spełnić o wiele więcej warunków.