Przedmiotem aukcji są sadzonki
Pieprz syczuański Żółtodrzew chiński
(Zanthoxylum simulans)
wys 20-40cm.
- Na dole aukcji real foto
To kolczasty, niski krzew pochodzący z terenów Japonii, Korei i Chin. Jego pikantne w smaku łupiny owoców wielkości pieprzu od wieków zajmują ważną pozycję w kuchni japońskiej nosząc nazwę Kona-sanczo. Wykorzystuje się także sezonowo - aromatyczne, młode pędy i listki, a latem jagody do przyprawiania orientalnych potraw.
Pieprz syczuański stanowi ważny element niemal każdej kuchni rejonów zachodniej i południowej Azji dodając unikalnej pieprzowo-cytrynowej pikanterii do różnorodnych, zarówno mięsnych jak i bezmięsnych potraw.
Roślina ta dosyć często uprawiana jest jako bonsai ze względu na łatwą adaptację do trudnych warunków oraz podatność do karłowacenia.
Z powodzeniem uprawiać można japoński pieprz w mieszkaniu, mając przez cały rok aromatyczne liście na wyciągnięcie ręki. Już przy delikatnym dotknięciu dowolnej z części roślin - wydziela się aromatyczny, cytrusowy zapach.
Przyjemny dla nas zapach, odstrasza jednak komary.
Uprawiany jako duży krzew bądź forma drzewkowata dorasta w naszych warunkach do 1-3 m wysokości. Kwiaty ma niepozorne, liście złożone. Rosnąc w ogrodzie, liście przebarwią się na żółto jesienią po czym opadają.
Żółtodrzew pieprzowy może być sadzony w ogrodach. Trzeba jednak zadbać o zabezpieczenie go przed mrozami przez kilka pierwszych lat i najlepiej jest posadzić go w osłoniętym miejscu, lubi wilgoć, ale nie zniesie terenów podmokłych. Wymaga stanowiska słonecznego lub półcienistego. Znosi temperatury do -15°C.
Poniższe zdjęcie pokazuje przykładowe nasze sadzonki które znajdują sie w doniczkach
(real foto z 06.2023)
- wysokość sadzonki podajemy zawsze nad ziemią (doniczka nie jest wliczana do wysokości)
Jesteśmy podmiotem profesjonalnym zarejestrowanym w rejestrze PIORiN pod numerem PL-18-13-5637. Sprzedawane przez nas rośliny posiadają paszporty.