Pieprz syczuański
Zanthoxylum piperitum
Producent: Nanga
Forma: pieprz cały
Kraj pochodzenia: Chiny
Pojemność: 50g
Skład: Pieprz syczuański 100%
Zalecany sposób użycia: Jako przyprawa, w ilości według uznania.
Zastosowanie: przyprawa
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji, do użytku zewnętrznego
Pieprz syczuański (Zanthoxylum piperitum) – aromatyczna przyprawa pochodząca z Chin o wyrazistym, pikantnym smaku z delikatną nutą cytrusową. Stanowi ona ważny składnik chińskiej mieszanki 5 smaków. Mimo nazwy, pieprzu syczuańskiego nie należy mylić z tradycyjnym pieprzem, ponieważ nie ma on z nim wiele wspólnego. Pieprz syczuański jest to wysuszona, zewnętrzna łuska owoców z żółtodrzewa pieprzowego, której barwy przybierają różne odcienie czerwieni. Zanthoxylum piperitum stanowi nieodłączny element kuchni prowincji Syczuan i jest bardzo popularny w całych Chinach. Można spotkać go w towarzystwie imbiru, anyżu, cynamonu i chili. Świetnie sprawdza się w potrawach mięsnych i warzywnych, nadając im charakterystycznej ostrości. Przed użyciem przyprawę warto lekko podprażyć na patelni, aby wydobyć z niej pełnię smaku, a następnie skruszyć na drobno. Pieprz syczuański to strzał w dziesiątkę dla każdego pasjonata kuchni orientalnej.
Właściwości:
- Stanowi niepowtarzalną przyprawę o pikantnym, orientalnym smaku.
- Korzystnie wpływa na trawienie.