HURTOWNIA EGZOTYCZNYCH PRZYPRAW I HERBAT JESTEŚMY BEZPOŚREDNIM IMPORTEREM PRZYPRAW, HERBAT, ZIÓŁ PRZYPRAWOWYCH, YERBA MATE. POSIADAMY W OFERCIE PONAD 300 RODZAJÓW PRZYPRAW W ATRAKCYJNYCH CENACH
SPR133 PIEPRZ SYCZUAŃSKI 50G
Pieprz Syczuański posiada cienkie rudawe łodygi z otwartymi końcami. Suszone owoce przypominają małe orzeszki bukowe mierzące 4 - 5 mm. Szorstka skórka pękając ujawnia kruche czarne nasionko, mierzące około 3 mm średnicy. Sama przyprawa jednak składa się głównie z pustych łusek. Można go nabyć w całości lub w postaci zmielonej.
- Bukiet: jagody mają łagodny, lekko pieprzowy bukiet.
- Smak: jagody są pieprzne i ostre w smaku
- Skala ostrości: 4
Pochodzący z prowincji Szechuan w Chinach, pieprz syczuański jest ściśle związany z potrawami z tego regionu, który charakteryzuje się mocniejszymi i ostrzejszymi smakami w porównaniu z resztą Chin. W szczególności doskonale komponują się z tą przyprawą dania z kaczki i kurczaka. Hua Jiao jen jest mieszaniną soli i pieprzu syczuańskiego – przyprawa ta palona i przyrumieniana w woku, służy głównie jako przyprawa do dań z kurczaka, kaczki i wieprzowiny. W kuchni syczuańskiej w towarzystwie pieprzu syczuańskiego często spotkamy imbir i anyż gwiazdkowy.
Pieprz syczuański jest jedną z niewielu przypraw ważnych dla himalajskiej kuchni Tybetańczyków i Bhutańczyków, ponieważ można tam uprawiać niewiele przypraw. Narodowym daniem z Tybetu są Momos -makaron nadziewany, przyprawiany pieprzem syczuańskim, czosnkiem, imbirem i cebulą. Kluski podawane są na sucho, wraz z ognistym sosem chili.