Pieprz Sansho syczuański Pięknie pachnie świeża dostawa
Żadne imaginowane premium -oklepany tekst przez sprzedawców
Waga 10kg
Zajmuję się przyprawami od 2002r
Selekcja jakości to u mnie podstawa dlatego tak długo istnieje na rynku. Polecam i zapraszam.
Sansho pieprz japoński lub górski to przyprawa w kuchni japońskiej, którą stanowią zmielone
owoce z nasionami żółtodrzewu pieprzowego Zanthoxylum piperitum , podobna do pieprzu
syczuańskiego, smak i aromat o lekkim zabarwieniu cytryny, który nie jest ostry jak chilli, czy
czarny lub biały pieprz.
Zamiast tego powoduje leciutkie drętwienie końcówki języka w jamie ustnej (spowodowanej przez
3% alfa-hydroksy-sanshool).
Inaczej mówiąc przyprawa skutkuje dziwnym delikatnym mrowieniem, przypomina trochę efekt
napojów gazowanych lub bardzo łagodny prąd elektryczny.
Sancho-ko, zwana także japońską papryką lub pieprzem Sishuan (region Chin), jest uzyskiwany z
drzewa z rodziny mandarynek.
To nie jest ściśle mówiąc pieprz, to tak naprawdę owoc cytrusowy.
Japoński pieprz Sansho to subtelny i bogaty smak.
Wydziela aromat owoców cytrusowych i drzewnych.
Japońska papryka jest idealna do ryb, potraw z węgorza, a także do mięs, makaronów ramen i
udon.
Skład: pieprz syczuański 100%.
Kraj pochodzenia: Japonia.