Nadaj swoim potrawom pikantny i egzotyczny wymiar!
Przyprawa występująca pod nazwą pieprz nepalski lub timur pozyskiwana jest z owoców drzew należących do rodzaju Zanthoxylum, czyli pieprzowca zwanego również żółtodrzewem i rosnącego w Nepalu. Nie jest to odmiana pieprzu czarnego, kuzyna papryki.
Bliżej mu do pieprzu syczuańskiego, pozyskiwanego z owoców chińskich odmian pieprzowca. Różne części rośliny wykorzystuje się w tradycyjnej medycynie Azji, natomiast walory przyprawowe mają przede wszystkim łupiny owoców pieprzu nepalskiego.
Jak działa pieprz nepalski?
Przyprawa ta ma ostry, pieprzowy smak. Niektórzy wyczuwają w niej delikatną nutę cytrynową, jednak ta jest obecna przede wszystkim w liściach pieprzowca. Inni porównują pieprz nepalski do papryczki chili, gdyż podobnie jak ona jest lekko gryzący. W krajach południowej Azji jest bardzo ceniony nie tylko w sztuce kulinarnej, ale także w tamtejszej medycynie.
Pieprz nepalski – do czego go używać?
Znakomicie nadaje się, podobnie jak odmiana seczuańska, do przyprawiania kurczaka i kaczki oraz do różnego rodzaju farszów do pierogów i sajgonek. Pieprz nepalski będzie pasował również do ryb i owoców morza oraz do potraw wegetariańskich i wegańskich w azjatyckim styl łączących smaki ostre, słodkie, kwaśne z odrobiną gorzkiego i słonego.
Udaną kompozycję stworzy z trawą cytrynową, kurkumą, kardamonem, papryką, bazylią, curry, różnymi przyprawami korzennymi oraz z mleczkiem kokosowym. Może być świetnym składnikiem sosów i kompozycji przypraw do sałatek, zwłaszcza z kurczakiem lub z tofu, do pikantnych zup oraz dań jednogarnkowych z ryżem i warzywami strączkowymi, dynią i marchwią. Warto wypróbować go jako alternatywę dla zwykłego pieprzu.
Sposób użycia
Pieprz nepalski można dodać zarówno do gotowania, smażenia lub pieczenia, jak i doprawić nim potrawę już na talerzu.
Informacje dodatkowe:
- Składniki: 100% pieprz nepalski.
- ean: 5902605248083
- Forma: jednorodne
- Zastosowanie: do sałatek, do wędlin i domowych wyrobów, do dań jednogarnkowych, do ryb, do zup, do mięs, do sosów i marynat
- Smak: ostry
- Kształt: ziarno
- - w tym cukry: 1,7g.
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,3g.
- Białko: 10,7g.
- Tłuszcz: 6,4g.
- Wartość energetyczna kcal: 283
- Wartość energetyczna kJ: 1172
- Węglowodany: 24,8g.
- Opis towaru: Pieprz nepalski lub timur pozyskuje się z owoców drzew należących do rodzaju Zanthoxylum, czyli pieprzowca zwanego również żółtodrzewem rosnącym w Nepalu. Znakomicie nada się do przyprawiania kurczaka, kaczki oraz do różnego rodzaju farszów do pierogów i sajgonek.
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasionasezamu, orzeszkiziemne oraz orzechy.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie poglądowe / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu, a kolory mogą różnić się w zależności od typu i ustawień monitora.